Irci spremaju osvetu domaćinu

Agencije, Foto EPA
Irci spremaju osvetu domaćinu

Pariz - Na Evropskom prvenstvu više nema prava na popravni. Osmina finala počinje utakmicom Švajcarske i Poljske (subota, 15 časova), u kojoj će Švajcarci željeti da prekinu neugodnu tradiciju i dođu do prve pobjede protiv Poljaka, a do sada su poraženi tri puta, dok je posljednji susret prije godinu i po završen remijem.

Poslije njih od 18 časova na scenu stupaju Vels i Sjeverna Irska, koji će odigrati ostrvski derbi, a zanimljivo je da su obje ekipe debitanti na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Šlager večeri predstavljaće obračun Hrvatske i Portugalije od 21 sat. Hrvatska je do sada odlično igrala i pokušaće da sruši prokletstvo u mečevima protiv Portugalije. Ove selekcije do sada su snage odmjerile tri puta, a u sva tri meča slavili su Portugalci, koji pri tom nisu primili nijedan gol. Na EP su igrali 1996. godine u Engleskoj kada je "selesao" slavio sa 3:0, a tadašnji selektor "kockastih" Miroslav Ćiro Blažević namjerno je igrao sa kombinovanom ekipom. Ujedno, biće to obračun saigrača iz Real Madrida, jer će sa jedne strane biti Luka Modrić i Mateo Kovačić, a sa druge Kristijano Ronaldo i Pepe.

Nedjeljni program otvoriće Francuska i Republika Irska (15). Domaćin nije oduševio igrama i očekuje se da konačno pokaže pravo lice, dok su Irci naoštreni za osvetu. Svi se sjećaju baraža kvalifikacija iz 2009. godine za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi kada je u 103. minutu napadač "trikolora" Tijeri Anri rukom smirio loptu i uposlio Vilijama Galasa, koji je savladao Šeja Givena i odveo svoj tim na Mundijal. U sastavu Francuske tu su još golman Hugo Ljoris, Bakari Sanja, Patris Evra i Musa Sisoko, a među Ircima Given, Robi Kin, Džon O'Šej, Glen Velan i Eiden Mekgidi.

Poslije njih snage će odmjeriti Njemačka i Slovačka (18), a "panceri" žele da se iskupe za poraz od Slovaka u prijateljskom susretu igranom prije mjesec.

Program će zatvoriti Mađarska i Belgija (21). Ove dvije ekipe igrale su na EP 1972. godine u meču za treće mjesto, a "crveni đavoli" slavili su sa 2:1, da bi poslije toga uslijedio 44-godišnji post Mađara, koji su tek sada uspjeli da se plasiraju na smotru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana