Ирци спремају освету домаћину

Агенције, Фото ЕПА
Ирци спремају освету домаћину

Париз - На Европском првенству више нема права на поправни. Осмина финала почиње утакмицом Швајцарске и Пољске (субота, 15 часова), у којој ће Швајцарци жељети да прекину неугодну традицију и дођу до прве побједе против Пољака, а до сада су поражени три пута, док је посљедњи сусрет прије годину и по завршен ремијем.

Послије њих од 18 часова на сцену ступају Велс и Сјеверна Ирска, који ће одиграти острвски дерби, а занимљиво је да су обје екипе дебитанти на смотри најбољих селекција Старог континента.

Шлагер вечери представљаће обрачун Хрватске и Португалије од 21 сат. Хрватска је до сада одлично играла и покушаће да сруши проклетство у мечевима против Португалије. Ове селекције до сада су снаге одмјериле три пута, а у сва три меча славили су Португалци, који при том нису примили ниједан гол. На ЕП су играли 1996. године у Енглеској када је "селесао" славио са 3:0, а тадашњи селектор "коцкастих" Мирослав Ћиро Блажевић намјерно је играо са комбинованом екипом. Уједно, биће то обрачун саиграча из Реал Мадрида, јер ће са једне стране бити Лука Модрић и Матео Ковачић, а са друге Кристијано Роналдо и Пепе.

Недјељни програм отвориће Француска и Република Ирска (15). Домаћин није одушевио играма и очекује се да коначно покаже право лице, док су Ирци наоштрени за освету. Сви се сјећају баража квалификација из 2009. године за Свјетско првенство у Јужној Африци када је у 103. минуту нападач "триколора" Тијери Анри руком смирио лопту и упослио Вилијама Галаса, који је савладао Шеја Гивена и одвео свој тим на Мундијал. У саставу Француске ту су још голман Хуго Љорис, Бакари Сања, Патрис Евра и Муса Сисоко, а међу Ирцима Гивен, Роби Кин, Џон О'Шеј, Глен Велан и Еиден Мекгиди.

Послије њих снаге ће одмјерити Њемачка и Словачка (18), а "панцери" желе да се искупе за пораз од Словака у пријатељском сусрету играном прије мјесец.

Програм ће затворити Мађарска и Белгија (21). Ове двије екипе играле су на ЕП 1972. године у мечу за треће мјесто, а "црвени ђаволи" славили су са 2:1, да би послије тога услиједио 44-годишњи пост Мађара, који су тек сада успјели да се пласирају на смотру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана