Zoran Sretenović o kvalitetu i rezultatima na Evrobasketu: Košarka loša zbog izostanka zvijezda

Ivan Dragičević
Zoran Sretenović o kvalitetu i rezultatima na Evrobasketu: Košarka loša zbog izostanka zvijezda

Beograd - Proslavljeni plejmejker Jugosplastike, a sada trener Zoran Sretenović ocijenio je aktuelno Evropsko prvenstvo kao jedno od najnekvalitetnijih u posljednjih nekoliko izdanja.

Izostanak velikog broja igrača, te kostur sa 24 reprezentacije presudni su uzroci pada kvaliteta kontinentalnog takmičenja.

- Govorio sam i pre početka da će prvenstvo biti manje zanimljivo u smislu kvaliteta. Nemoguće je nadoknaditi odsustvo tolikog broja najboljih košarkaša pa je to razlog loše posete. Ljudi dolaze da gledaju zvezde i drugačije bi bilo da su tu Miloš Teodosić i ostali. Još jedan faktor koji negativno utiče na sliku Evrobasketa su sudije. Vidi se da dolaze iz druge kategorije, imaju loš kriterijum i donose dosta pogrešnih odluka. Hladni rat FIBA i Evrolige distancirao je publiku od dvorana, ali nisam nešto iznenađen ovakvom situacijom u Istanbulu - rekao je Sretenović za "Glas Srpske".

Kao glavne favorite za zlatnu medalju nekada sjajni plejmejker istakao je Španiju, Srbiju i Sloveniju. Prednost je za nijansu dao "furiji", ali je jasno da sve reprezentacije koje su u četvrtfinalu imaju kvalitet. "Orlove" sutra očekuje meč protiv Italije čije su perjanice Marko Belineli i Luiđi Datome.

- Svako ko je otpisao Italijane je pogrešio. "Azuri" su odlično vođeni sa klupe od Etorea Mesine i treba očekivati njegovu taktičku zamku. Srbija treba da bude spremna na to, a sigurno ima kvalitet da odgovori na sve opcije rivala. Timska odbrana mora da se podigne na viši nivo, a u napadu je potrebna pomoć Bogdanu Bogdanoviću i centrima. Tu bi od krucijalnog značaja mogao da bude Vladimir Lučić, igra sjajno, ali mu treba još malo slobode - rekao je Sretenović.

Apostrofirao je i ulogu organizatora igre Stefana Jovića, koji mora da rastereti Bogdanovića.

- On radi dobar posao u oba pravca. Važan je njegov pritisak na loptu, ali je jedini pravi organizator igre. Tu ne sme mnogo da se troši Bogdanović, jer se plašim da se ne izmori za svoje primarne obaveze, a to su poeni koji su Srbiji preko potrebni - dodao je Sretenović.

Hrvati razočarali

Košarkaši Hrvatske i cijela javnost potrudiće se da brzo zaborave i ovaj Evrobasket, jer su ponovo imali velika očekivanja, a kući se vraćaju spuštenih glava. Rusija im je očitala lekciju u osmini finala pa je ovaj meč podsjetio na poraz od Češke u istoj fazi takmičenja prije dvije godine.

- Potpuno su podbacili, primili su 101 poen što govori o tome koliko su loše igrali. Tražili su se, ali nisu uhvatili ritam, a onda su prerano digli ruke od meča. Energetski su bili ispod svakog nivoa i tako ne može da se dobije kvalitetan protivnik - zaključio je Sretenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana