Зоран Сретеновић о квалитету и резултатима на Евробаскету: Кошарка лоша због изостанка звијезда

Иван Драгичевић
Зоран Сретеновић о квалитету и резултатима на Евробаскету: Кошарка лоша због изостанка звијезда

Београд - Прослављени плејмејкер Југоспластике, а сада тренер Зоран Сретеновић оцијенио је актуелно Европско првенство као једно од најнеквалитетнијих у посљедњих неколико издања.

Изостанак великог броја играча, те костур са 24 репрезентације пресудни су узроци пада квалитета континенталног такмичења.

- Говорио сам и пре почетка да ће првенство бити мање занимљиво у смислу квалитета. Немогуће је надокнадити одсуство толиког броја најбољих кошаркаша па је то разлог лоше посете. Људи долазе да гледају звезде и другачије би било да су ту Милош Теодосић и остали. Још један фактор који негативно утиче на слику Евробаскета су судије. Види се да долазе из друге категорије, имају лош критеријум и доносе доста погрешних одлука. Хладни рат ФИБА и Евролиге дистанцирао је публику од дворана, али нисам нешто изненађен оваквом ситуацијом у Истанбулу - рекао је Сретеновић за "Глас Српске".

Као главне фаворите за златну медаљу некада сјајни плејмејкер истакао је Шпанију, Србију и Словенију. Предност је за нијансу дао "фурији", али је јасно да све репрезентације које су у четвртфиналу имају квалитет. "Орлове" сутра очекује меч против Италије чије су перјанице Марко Белинели и Луиђи Датоме.

- Свако ко је отписао Италијане је погрешио. "Азури" су одлично вођени са клупе од Етореа Месине и треба очекивати његову тактичку замку. Србија треба да буде спремна на то, а сигурно има квалитет да одговори на све опције ривала. Тимска одбрана мора да се подигне на виши ниво, а у нападу је потребна помоћ Богдану Богдановићу и центрима. Ту би од круцијалног значаја могао да буде Владимир Лучић, игра сјајно, али му треба још мало слободе - рекао је Сретеновић.

Апострофирао је и улогу организатора игре Стефана Јовића, који мора да растерети Богдановића.

- Он ради добар посао у оба правца. Важан је његов притисак на лопту, али је једини прави организатор игре. Ту не сме много да се троши Богдановић, јер се плашим да се не измори за своје примарне обавезе, а то су поени који су Србији преко потребни - додао је Сретеновић.

Хрвати разочарали

Кошаркаши Хрватске и цијела јавност потрудиће се да брзо забораве и овај Евробаскет, јер су поново имали велика очекивања, а кући се враћају спуштених глава. Русија им је очитала лекцију у осмини финала па је овај меч подсјетио на пораз од Чешке у истој фази такмичења прије двије године.

- Потпуно су подбацили, примили су 101 поен што говори о томе колико су лоше играли. Тражили су се, али нису ухватили ритам, а онда су прерано дигли руке од меча. Енергетски су били испод сваког нивоа и тако не може да се добије квалитетан противник - закључио је Сретеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана