Regionalni savezi uz ABA i Ligu šampiona

Milan Zubović
Regionalni savezi uz ABA i Ligu šampiona

Beograd - Nacionalni košarkaški savezi sa prostora bivše Jugoslavije potvrdili su zajedničku podršku Svjetskoj košarkaškoj federaciji (FIBA) i njenoj novoosnovanoj Ligi šampiona u borbi za očuvanje interesa evropske košarke i postojanje takmičenja zasnovanog na sportskim kriterijumima.

KS BiH na jučerašnjem sastanku predstavljao je predsjednik Aleksandar Fulurija, koji nije želio da daje izjave, već je rekao da je sve navedeno u zajedničkom saopštenju, koje su, osim njega, potpisali predstavnici KS Crne Gore, KS Hrvatske, KS Makedonije, KS Slovenije i KS Srbije.

U njemu je navedeno da su svi savezi saglasni da podržavaju postojanje Regionalne lige, koja bi bila organizovana uz poštovanje nacionalnih prvenstava i kalendara takmičenja. Vlasnička struktura lige trebalo bi da bude uređena po ugledu na model koji je primijenjen prilikom organizacije FIBA Basketball Champions League. Na sastanku je dogovoreno da u daljim pregovorima sa FIBA bude obezbijeđena prohodnost klubova iz nacionalnih prvenstava i Regionalne lige ka evropskim klupskim takmičenjima.

Sada ostaje da se vidi šta će biti sa savezima koje je FIBA suspendovala zbog podrške Evroligi i Evrokupu i zabranila nastupe reprezentacija na Evropskom prvenstvu iduće godine. Ujedno, FIBA je tražila da nacionalni savezi širom Evrope suspenduju klubove koji žele da igraju u Evrokupu, jer želi da upravo oni budu učesnici Lige šampiona, dok pri tome ne bi dirali 16 ekipa koje će se takmičiti u Evroligi, jer još ne mogu finansijski da pariraju elitnom evropskom takmičenju. Regionalna ABA liga ponovila je svoj stav i podržala takmičenja pod okriljem ECA. Tako su savezi klubovima koji žele da se takmiče u Evrokupu zabranili nastup, a među njima je najočigledniji primjer Partizana. Kao šampion BiH, Igokea je pod suspenzijom Saveza BiH, jer je dala podršku ABA ligi i odluci da se prikloni ECA iako nije izborila pravo nastupa u Evrokupu, što predstavlja paradoks.

Klubovi učesnici

Rukovodstvo FIBA prije nekoliko dana objavilo je spisak ekipa koje će nastupati u novoformiranoj Ligi šampiona, a među njima nema predstavnika BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a jedino su Hrvatska i Slovenija dobili mjesta. Hrvate će predstavljati tri ekipe Cibona, Zagreb i Split, dok će Slovence predstavljati četiri tima Krka, Laško, Celje i Rogaška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana