Регионални савези уз АБА и Лигу шампиона

Милан Зубовић
Регионални савези уз АБА и Лигу шампиона

Београд - Национални кошаркашки савези са простора бивше Југославије потврдили су заједничку подршку Свјетској кошаркашкој федерацији (FIBA) и њеној новооснованој Лиги шампиона у борби за очување интереса европске кошарке и постојање такмичења заснованог на спортским критеријумима.

КС БиХ на јучерашњем састанку представљао је предсједник Александар Фулурија, који није желио да даје изјаве, већ је рекао да је све наведено у заједничком саопштењу, које су, осим њега, потписали представници КС Црне Горе, КС Хрватске, КС Македоније, КС Словеније и КС Србије.

У њему је наведено да су сви савези сагласни да подржавају постојање Регионалне лиге, која би била организована уз поштовање националних првенстава и календара такмичења. Власничка структура лиге требало би да буде уређена по угледу на модел који је примијењен приликом организације FIBA Баскетбалл Цхампионс Леагуе. На састанку је договорено да у даљим преговорима са FIBA буде обезбијеђена проходност клубова из националних првенстава и Регионалне лиге ка европским клупским такмичењима.

Сада остаје да се види шта ће бити са савезима које је FIBA суспендовала због подршке Евролиги и Еврокупу и забранила наступе репрезентација на Европском првенству идуће године. Уједно, FIBA је тражила да национални савези широм Европе суспендују клубове који желе да играју у Еврокупу, јер жели да управо они буду учесници Лиге шампиона, док при томе не би дирали 16 екипа које ће се такмичити у Евролиги, јер још не могу финансијски да парирају елитном европском такмичењу. Регионална АБА лига поновила је свој став и подржала такмичења под окриљем ECA. Тако су савези клубовима који желе да се такмиче у Еврокупу забранили наступ, а међу њима је најочигледнији примјер Партизана. Као шампион БиХ, Игокеа је под суспензијом Савеза БиХ, јер је дала подршку АБА лиги и одлуци да се приклони ECA иако није изборила право наступа у Еврокупу, што представља парадокс.

Клубови учесници

Руководство FIBA прије неколико дана објавило је списак екипа које ће наступати у новоформираној Лиги шампиона, а међу њима нема представника БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, а једино су Хрватска и Словенија добили мјеста. Хрвате ће представљати три екипе Цибона, Загреб и Сплит, док ће Словенце представљати четири тима Крка, Лашко, Цеље и Рогашка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана