Premijer liga BiH: Smanjuje se broj klubova sa 16 na 12

Milan Zubović
Premijer liga BiH: Smanjuje se broj klubova sa 16 na 12

Banjaluka/Sarajevo - Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH na sjednici 26. februara razmatraće prijedlog skraćenja Premijer lige sa 16 na 14 ili 12 klubova.

Tročlana komisija FS BiH, koju čine Darko Ljubojević, Josip Bevanda i Nurdin Peštalić, izradila je dva nacrta prijedloga smanjenja broj klubova u društvu najboljih. Prema prvom, od sezone 2016/17. Liga bi sa 16 bila smanjena na 12 klubova, dok bi prema drugom od iste sezone prvenstvo brojalo 12 klubova.

- Odavno je jasno da je ovakav sistem takmičenja nerealan i da je 16 timova u Premijer ligi prevelik broj. Činjenica je da imamo svega 30 utakmica u sezoni, što znači da igrači u našim klubovima više treniraju nego igraju mečeve. Zbog svega toga moramo ići na smanjenje broja klubova u Premijer ligi - rekao je Ljubojević, koji obavlja funkciju potpredsjednika FS BiH i predsjednika Komisije za nacrt prijedloga izmjena sistema takmičenja za agenciju Anadolija.

Ovaj prijedlog našao se 2011. godine pred Skupštinom FS BiH, koju su sačinjavali članovi Komiteta za normalizaciju, ali je bio odbijen.

- Vremena su se promijenila. Ovaj put puno je kvalitetnija priprema da rezultat bude pozitivan. Članovi IO FS BiH, ali i čelnici entitetskih saveza, dobili su već nacrt prijedloga i svi su nam dali podršku. Čekamo njihove dodatne prijedloge i razmišljanja, te mislim da ćemo dobiti za jedan od dva prijedloga. Lično sam da se Liga trenutno skrati na 12 klubova - dodao je Ljubojević.

Ako sve prođe po planu, jednu od dvije predložene opcije Skupština FS BiH trebalo bi da usvoji na zasjedanju u aprilu ili maju.

- U nacrtu prijedloga piše da će na kraju igrati 12 klubova, a nakon dvokružnog bod sistema šest prvoplasiranih formiraće ligu za prvaka, a šest preostalih razigravaće za opstanak. To je prva zamisao i mislim da bi bila bolja sa aspekta neizvjesnosti, zanimljivosti takmičenja. Kao rezervno rješenje ponudili smo da 12 timova igra po trokružnom bod sistemu. Kao drugi stepen takmičenja ostaće entitetske Prva liga Republike Srpske i Prva liga FBiH, iz koje će prvoplasirani timovi ulaziti u Premijer ligu - dodao je Ljubojević.

Direktor Borac iz Banjaluke Robert Zrilić podržava ideju skraćenja lige.

- Apsolutno sam za ligu od 12 klubova. Moramo smanjiti broj klubova i koncentrisati kvalitet, dok svi klubovi moraju imati reflektore da bi se moglo igrati u noćnim terminima kao u Hrvatskoj. Sa ligom od 16 ekipa nismo konkurentni na evropskom tržištu. Sarajevo je napravilo iskorak, ali još je to daleko od onoga što je Evropa. Prvenstvo od 12 timova dobro je rješenje i mislim da bi u drugom dijelu sezone trebalo da se igraju liga za prvaka i liga za opstanak - rekao je Zrilić, koji nije baš zainteresovan za takmičenje po trokružnom bod sistemu.

U aktuelnom šampionu BiH Zrinjskom iz Mostara na skraćenje gledaju kao na odlučnu ideju.

- Radi poboljšanja kvaliteta i gledanosti treba da smanjimo broj klubova i smatramo da je 12 optimalan broj - kazao je izvršni potpredsjednik Zrinjskog Danko Šulenta.

FS RS za skraćenje

Generalni sekretar FS RS Rodoljub Petković istakao je da FS RS podržava skraćenje lige.

- Želimo da se odmah ide na 12 klubova kao što smo to uradili sa Prvom ligom Republike Srpske, koja će isti broj klubova brojati iduće sezone. Modalitete skraćivanja predložićemo nakon što se izjasne naši organi i ključna stvar je kako doći do skraćenja u prvoj godini. Imaćemo određenih zahtjeva, dok opciju da Premijer liga broji 14 klubova nismo razmatrali - izjavio je Petković.

On nije htio da komentariše eventualni zahtjev da Srpska ima zagarantovanu trećinu klubova (četiri ekipe) u Ligi koja bi brojala 12 timova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana