Премијер лигa БиХ: Смањује се број клубова са 16 на 12

Милан Зубовић
Премијер лигa БиХ: Смањује се број клубова са 16 на 12

Бањалука/Сарајево - Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ на сједници 26. фебруара разматраће приједлог скраћења Премијер лиге са 16 на 14 или 12 клубова.

Трочлана комисија ФС БиХ, коју чине Дарко Љубојевић, Јосип Беванда и Нурдин Пешталић, израдила је два нацрта приједлога смањења број клубова у друштву најбољих. Према првом, од сезоне 2016/17. Лига би са 16 била смањена на 12 клубова, док би према другом од исте сезоне првенство бројало 12 клубова.

- Одавно је јасно да је овакав систем такмичења нереалан и да је 16 тимова у Премијер лиги превелик број. Чињеница је да имамо свега 30 утакмица у сезони, што значи да играчи у нашим клубовима више тренирају него играју мечеве. Због свега тога морамо ићи на смањење броја клубова у Премијер лиги - рекао је Љубојевић, који обавља функцију потпредсједника ФС БиХ и предсједника Комисије за нацрт приједлога измјена система такмичења за агенцију Анадолија.

Овај приједлог нашао се 2011. године пред Скупштином ФС БиХ, коју су сачињавали чланови Комитета за нормализацију, али је био одбијен.

- Времена су се промијенила. Овај пут пуно је квалитетнија припрема да резултат буде позитиван. Чланови ИО ФС БиХ, али и челници ентитетских савеза, добили су већ нацрт приједлога и сви су нам дали подршку. Чекамо њихове додатне приједлоге и размишљања, те мислим да ћемо добити за један од два приједлога. Лично сам да се Лига тренутно скрати на 12 клубова - додао је Љубојевић.

Ако све прође по плану, једну од двије предложене опције Скупштина ФС БиХ требало би да усвоји на засједању у априлу или мају.

- У нацрту приједлога пише да ће на крају играти 12 клубова, а након двокружног бод система шест првопласираних формираће лигу за првака, а шест преосталих разиграваће за опстанак. То је прва замисао и мислим да би била боља са аспекта неизвјесности, занимљивости такмичења. Као резервно рјешење понудили смо да 12 тимова игра по трокружном бод систему. Као други степен такмичења остаће ентитетске Прва лига Републике Српске и Прва лига ФБиХ, из које ће првопласирани тимови улазити у Премијер лигу - додао је Љубојевић.

Директор Борац из Бањалуке Роберт Зрилић подржава идеју скраћења лиге.

- Апсолутно сам за лигу од 12 клубова. Морамо смањити број клубова и концентрисати квалитет, док сви клубови морају имати рефлекторе да би се могло играти у ноћним терминима као у Хрватској. Са лигом од 16 екипа нисмо конкурентни на европском тржишту. Сарајево је направило искорак, али још је то далеко од онога што је Европа. Првенство од 12 тимова добро је рјешење и мислим да би у другом дијелу сезоне требало да се играју лига за првака и лига за опстанак - рекао је Зрилић, који није баш заинтересован за такмичење по трокружном бод систему.

У актуелном шампиону БиХ Зрињском из Мостара на скраћење гледају као на одлучну идеју.

- Ради побољшања квалитета и гледаности треба да смањимо број клубова и сматрамо да је 12 оптималан број - казао је извршни потпредсједник Зрињског Данко Шулента.

ФС РС за скраћење

Генерални секретар ФС РС Родољуб Петковић истакао је да ФС РС подржава скраћење лиге.

- Желимо да се одмах иде на 12 клубова као што смо то урадили са Првом лигом Републике Српске, која ће исти број клубова бројати идуће сезоне. Модалитете скраћивања предложићемо након што се изјасне наши органи и кључна ствар је како доћи до скраћења у првој години. Имаћемо одређених захтјева, док опцију да Премијер лига броји 14 клубова нисмо разматрали - изјавио је Петковић.

Он није хтио да коментарише евентуални захтјев да Српска има загарантовану трећину клубова (четири екипе) у Лиги која би бројала 12 тимова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана