Od Slavije ostao samo pepeo

Darko Pašagić
Od Slavije ostao samo pepeo

banjaluka - U klub smo došli prije nepunih pet mjeseci i nismo htjeli izlaziti u javnost dok ne snimimo stanje, a ono je katastrofalno. Od Slavije nije ostalo ništa, ona je ugljenisana. Pretvorena je u pepeo, poput najgorih noćnih mora iz Aušvica.

Ovako je započeo obraćanje novinarima predsjednik Slavije Blažo Buljić, prvi čovjek kluba, koji je jedan od najtrofejnijih u gradu na Vrbasu.

- Nećemo o imenima, ko je napravio dugove, jer ona se znaju, sve će to doći na naplatu. Imamo informaciju da je nezadovoljna grupa bokserskih radnika osnovala novi klub Slavija 1961. Želimo im sreću, a kada budu imali takmičarski pogon prvi meč neka bude sa Slavijom. I ukoliko nas pobijede, sam ću sebe diskvalifikovati iz boksa do kraja života. Ne želim da trošim riječi o tim ljudima, ali da su imali obraza, prije nego što su osnovali novi klub trebalo je da izmire obaveze u starom, a one iznose oko 450.000 maraka - naglasio je Buljić, koji je Slaviju vodio uspješno dugi niz godina, kada je osvojene pet titula ekipnog prvaka BiH.

Po riječima prvog čovjeka kluba mnogo je stvari koje ga tište.

- Od grada Banjaluka imamo devet tužbi, a mi smo banjalučki klub i to brend sa olimpijskim šampionom, evropskim prvakom i osvajačima medalja sa svjetskih prvenstava. Dajte mi ime grada bilo gdje na svijetu koji je vlastiti klub doveo do propasti. U pitanju su tužbe na osnovu zakupnina, struje, vode, komunalnih taksi, PDV-a... Ukoliko grad povuče te tužbe, ostala potraživanja u iznosu od 150.000 maraka obećavamo da ćemo riješiti. Ne da ćemo riješiti već ćemo Slaviju ponovo dovesti u sam bokserski krem - nastavio je Buljić.

On je naveo da ima ponude iz dva grada da klub preseli u njihove sredine.

- Konkretno iz Mostara nas zove Enver Novaković, a iz Tuzle Mihridžan Turčinović. Obojica dugogodišnji sportski i bokserski radnici. Žele samo da Slavija ne nestane. Žalosno je što nas cijene više drugi nego mi sami. Zahvalni smo im na pozivu, ali Slaviji je prirodno da bude na obali Vrbasa, jer je Slavija sinonim za Banjaluku. Ukoliko ne nađemo rješenje povući ćemo se, ali ne bez borbe. To je posljednja opcija, tak posljednji metak čuvamo za sebe - rekao je Buljić.

Sadašnja uprava je već sanirala pojedine dugove.

- U klubu smo postavili parolu: "Mrzim Slaviju, ali donosim pare". Dosta je one bivše: "Volim Slaviju, ali do posljednje marke". Svi ti koji su se kleli u klub, opelješili su ga i doveli do toga da sada imamo samo ime koje polako blijedi. U Upravnom odboru ne trebamo figure, već one koji će donositi novac. To je suština svega - dodao je Buljić.

Sekretar kluba Vlado Majstorović je naglasio da je sa bivšim trenerom Mirkom Jokićem dobio zadatak da oformi takmičarski pogon, kojeg gotovo da nije i bilo.

- Imamo četiri seniora i nešto više od 20 boksera u mlađim kategorijama. Od tih mlađih već sedam, osam je spremno za ulazak u ring i već imaju određenu boksersku reputaciju. Pokušaćemo da vratimo njih još nekoliko iskusnijih i da se već od naredne sezone uključimo u sva takmičenja, pa čak i da budemo učesnici regionalne lige, gdje nam je objektivno mjesto - naglasio je Majstorović.

Trener

U Slaviji ne kriju da će uskoro imenovati novog trenera.

- Biće to ime koje se poštuje ne samo u Banjaluci, već i u cijeloj Republici Srpskoj i BiH, ali na prostorima Balkana, Evrope i svijeta. Takva veličina je potrebna Slaviji i vjerujem da ćemo ga uskoro imati u klubu - naglasio je predsjednik Slavije Blažo Buljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana