Од Славије остао само пепео

Дарко Пашагић
Од Славије остао само пепео

бањалука - У клуб смо дошли прије непуних пет мјесеци и нисмо хтјели излазити у јавност док не снимимо стање, а оно је катастрофално. Од Славије није остало ништа, она је угљенисана. Претворена је у пепео, попут најгорих ноћних мора из Аушвица.

Овако је започео обраћање новинарима предсједник Славије Блажо Буљић, први човјек клуба, који је један од најтрофејнијих у граду на Врбасу.

- Нећемо о именима, ко је направио дугове, јер она се знају, све ће то доћи на наплату. Имамо информацију да је незадовољна група боксерских радника основала нови клуб Славија 1961. Желимо им срећу, а када буду имали такмичарски погон први меч нека буде са Славијом. И уколико нас побиједе, сам ћу себе дисквалификовати из бокса до краја живота. Не желим да трошим ријечи о тим људима, али да су имали образа, прије него што су основали нови клуб требало је да измире обавезе у старом, а оне износе око 450.000 марака - нагласио је Буљић, који је Славију водио успјешно дуги низ година, када је освојене пет титула екипног првака БиХ.

По ријечима првог човјека клуба много је ствари које га тиште.

- Од града Бањалука имамо девет тужби, а ми смо бањалучки клуб и то бренд са олимпијским шампионом, европским прваком и освајачима медаља са свјетских првенстава. Дајте ми име града било гдје на свијету који је властити клуб довео до пропасти. У питању су тужбе на основу закупнина, струје, воде, комуналних такси, ПДВ-а... Уколико град повуче те тужбе, остала потраживања у износу од 150.000 марака обећавамо да ћемо ријешити. Не да ћемо ријешити већ ћемо Славију поново довести у сам боксерски крем - наставио је Буљић.

Он је навео да има понуде из два града да клуб пресели у њихове средине.

- Конкретно из Мостара нас зове Енвер Новаковић, а из Тузле Михриџан Турчиновић. Обојица дугогодишњи спортски и боксерски радници. Желе само да Славија не нестане. Жалосно је што нас цијене више други него ми сами. Захвални смо им на позиву, али Славији је природно да буде на обали Врбаса, јер је Славија синоним за Бањалуку. Уколико не нађемо рјешење повући ћемо се, али не без борбе. То је посљедња опција, так посљедњи метак чувамо за себе - рекао је Буљић.

Садашња управа је већ санирала поједине дугове.

- У клубу смо поставили паролу: "Мрзим Славију, али доносим паре". Доста је оне бивше: "Волим Славију, али до посљедње марке". Сви ти који су се клели у клуб, опељешили су га и довели до тога да сада имамо само име које полако блиједи. У Управном одбору не требамо фигуре, већ оне који ће доносити новац. То је суштина свега - додао је Буљић.

Секретар клуба Владо Мајсторовић је нагласио да је са бившим тренером Мирком Јокићем добио задатак да оформи такмичарски погон, којег готово да није и било.

- Имамо четири сениора и нешто више од 20 боксера у млађим категоријама. Од тих млађих већ седам, осам је спремно за улазак у ринг и већ имају одређену боксерску репутацију. Покушаћемо да вратимо њих још неколико искуснијих и да се већ од наредне сезоне укључимо у сва такмичења, па чак и да будемо учесници регионалне лиге, гдје нам је објективно мјесто - нагласио је Мајсторовић.

Тренер

У Славији не крију да ће ускоро именовати новог тренера.

- Биће то име које се поштује не само у Бањалуци, већ и у цијелој Републици Српској и БиХ, али на просторима Балкана, Европе и свијета. Таква величина је потребна Славији и вјерујем да ћемо га ускоро имати у клубу - нагласио је предсједник Славије Блажо Буљић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана