Ivan Bogdanov nije znao za sebe

Glas Srpske
Ivan Bogdanov nije znao za sebe

BEOGRAD - Vođa navijača Crvene zvezde Ivan Bogdanov "nije znao za sebe", pošto je tokom tuče uoči košarkaške utakmice Crvena zvezda - Partizan 13. juna 2006. zadobio prelom lobanje i potres mozga, zaključili su vještaci sudske medicine tokom saslušanja na suđenju Bogdanovu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Profesor neuropsihijatar Aleksandar Jovanović i profesor sudske medicine Dušan Dunjić rekli su da Bogdanov ima amneziju u vezi sa događajima i da o tome nije lagao, kao i da mu je prelom lijeve ruke onemogućio da se njom koristi. Oni su zaključili i da je, zbog preloma lobanje, ruke i nagnječenja grudnog koša, Bogdanov bio privremeno neuračunljiv.

- Njegov iskaz je, medicinski posmatrano, tipičan za nekoga ko je imao takve povrede. Čak i da nije ništa rekao, povrede koje su konstatovane ukazuju na to da je imao potres mozga i poremećaj svesti, laički rečeno "nije znao za sebe" - objasnio je vještak Dunjić, odgovarajući na pitanje Tužilaštva.

Tužilaštvo je osporilo nalaz komisije i zatražilo novo vještačenje u kojem bi učestvovao i vještak psiholog koji bi se izjasnio o strukturi ličnosti Bogdanova, kao i o eventualnom poremećaju, što ova komisija nije vještačila. Odbrana se usprotivila tom zahtjevu, jer smatra da je uperan na odugovlačenje procesa, ističući da je vještačenje jasno i bez ikakvih nejasnoća. Sud će naknadno odlučiti o prijedlogu tužilaštva, a ponovo je odbio prijedlog da se Bogdanov pusti iz pritvora na slobodu. Sljedeće suđenje zakazano je za 29. novembar, kada će ponovo biti pozvani da svjedoče policajci koji su hapsili Bogdanova.

Bogdanovu se sudi zbog učešća u tuči i napada na službeno lice uoči košarkaške utakmice Crvena zvezda - Partizan, odigrane 13. juna 2006. On se nalazi u pritvoru od 24. maja, poslije deportacije iz Italije, gdje mu je zatvorska kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora, zbog izazivanja nereda na utakmici Srbija - Italija u oktobru prošle godine u Đenovi, zamijenjena protjerivanjem i zabranom ulaska u zemlje EU u sljedećih pet godina. Pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi mogao da ponovi krivično djelo. Bogdanovu se sudi za krivično djelo sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti u sticaju s nasilničkim ponašanjem.

Negirao krivicu 

Na početku suđenja, krajem juna, Bogdanov je negirao krivicu i izjavio da se uopšte ne sjeća događaja.

- Jedino čega se sećam jeste trenutak kada sam, zajedno sa nekoliko mojih drugara, ušao u autobus i krenuo na utakmicu. U tom trenutku osetio sam kako me neko s leđa udara po glavi i sledeće čega se sećam jeste trenutak kada me lekari skidaju u Urgentnom centru i zatim buđenje kod kuće, kada me majka tera da jedem. Tada sam primetio da na ruci imam gips - ispričao je tada Bogdanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana