Иван Богданов није знао за себе

Глас Српске
Иван Богданов није знао за себе

БЕОГРAД - Вођа навијача Црвене звезде Иван Богданов "није знао за себе", пошто је током туче уочи кошаркашке утакмице Црвена звезда - Партизан 13. јуна 2006. задобио прелом лобање и потрес мозга, закључили су вјештаци судске медицине током саслушања на суђењу Богданову у Првом основном суду у Београду.

Професор неуропсихијатар Aлександар Јовановић и професор судске медицине Душан Дуњић рекли су да Богданов има амнезију у вези са догађајима и да о томе није лагао, као и да му је прелом лијеве руке онемогућио да се њом користи. Они су закључили и да је, због прелома лобање, руке и нагњечења грудног коша, Богданов био привремено неурачунљив.

- Његов исказ је, медицински посматрано, типичан за некога ко је имао такве повреде. Чак и да није ништа рекао, повреде које су констатоване указују на то да је имао потрес мозга и поремећај свести, лаички речено "није знао за себе" - објаснио је вјештак Дуњић, одговарајући на питање Тужилаштва.

Тужилаштво је оспорило налаз комисије и затражило ново вјештачење у којем би учествовао и вјештак психолог који би се изјаснио о структури личности Богданова, као и о евентуалном поремећају, што ова комисија није вјештачила. Одбрана се успротивила том захтјеву, јер сматра да је уперан на одуговлачење процеса, истичући да је вјештачење јасно и без икаквих нејасноћа. Суд ће накнадно одлучити о приједлогу тужилаштва, а поново је одбио приједлог да се Богданов пусти из притвора на слободу. Сљедеће суђење заказано је за 29. новембар, када ће поново бити позвани да свједоче полицајци који су хапсили Богданова.

Богданову се суди због учешћа у тучи и напада на службено лице уочи кошаркашке утакмице Црвена звезда - Партизан, одигране 13. јуна 2006. Он се налази у притвору од 24. маја, послије депортације из Италије, гдје му је затворска казна од три године и три мјесеца затвора, због изазивања нереда на утакмици Србија - Италија у октобру прошле године у Ђенови, замијењена протјеривањем и забраном уласка у земље ЕУ у сљедећих пет година. Притвор му је одређен због опасности да би могао да понови кривично дјело. Богданову се суди за кривично дјело спречавање службеног лица у обављању дужности у стицају с насилничким понашањем.

Негирао кривицу 

На почетку суђења, крајем јуна, Богданов је негирао кривицу и изјавио да се уопште не сјећа догађаја.

- Једино чега се сећам јесте тренутак када сам, заједно са неколико мојих другара, ушао у аутобус и кренуо на утакмицу. У том тренутку осетио сам како ме неко с леђа удара по глави и следеће чега се сећам јесте тренутак када ме лекари скидају у Ургентном центру и затим буђење код куће, када ме мајка тера да једем. Тада сам приметио да на руци имам гипс - испричао је тада Богданов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана