Stevan Stojanović, bivši golman Crvene za Glas Srpske: Sreća što se Piksi posvađao sa Getalsom

Milan Zubović
Stevan Stojanović, bivši golman Crvene za Glas Srpske: Sreća što se Piksi posvađao sa Getalsom

Četvrt vijeka od najvećeg uspjeha jugoslovenskog i srpskog klupskog fudbala navršava se u nedjelju. Tog 29. maja 1991. godine fudbaleri Crvene zvezde uradili su nešto što je do tada bilo skoro nezamislivo i osvojili Kup šampiona nakon pobjede nad Olimpikom iz Marselja sa 5:3, nakon boljeg izvođenja penala.

Jedan od junaka finalnog susreta igranog na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju bio je golman "crveno-bijelih" koji u odbranio penal Manuelu Amorosu u prvoj seriji, a prema vlastitom priznanju, nikada poslije toga nije * igrao protiv njega.

* GLAS: Prošlo je 25 godina od osvajanja Kupa šampiona. Kako gledate na to sa ove vremenske distance?

STOJANOVIĆ: Kako vreme sve više odmiče, tako postajem sve svesniji onoga što smo tada napravili. Osvajanje Kupa šampiona najveći je uspeh za tadašnju Crvenu zvezdu, za Jugoslaviju, za Srbiju. U tom trenutku niko nije bio svestan uspeha koji je kasnije počeo da isplivava na površinu.

* GLAS: Kakav je bio osjećaj kada ste kao kapiten podigli pehar?

STOJANOVIĆ: I sada je teško opisati te osećaje. Pun stadion, naši navijači u delirijumu, velika radost na licima svih nas... Bio sam ponosan što sam podigao taj pehar i to je velika stvar za mene čime sam postao deo istorije, ne samo Crvene zvezde, već evropskog fudbala.

* GLAS: Te sezone Vaš dugogodišnji saigrač Dragan Stojković Piksi prešao je u Marselj. Kako je tada bilo igrati protiv jednog od najboljih igrača Zvezde svih vremena?

STOJANOVIĆ: Na našu sreću, kasno je ušao u igru. Piksi je tada bio u svađi sa trenerom Rajmondom Getalsom koji ga je uveo u igru tek u 111. minutu susreta. On je bio veliki fudbaler u vrhunskoj formi, tako da je za nas bilo dobro što nije igrao od početka susreta jer u tom slučaju ko zna šta bi bilo.

* GLAS: Jedan od tvoraca tadašnjeg tima Dragan Džajić nedavno je rekao da bi Zvezda još dugo godina dominirala Evropom da nije bilo rata. Dijelite li njegovo mišljenje?

STOJANOVIĆ: Siguran sam da bi bilo tako. Do tada smo igrali u nekom grču i pod obavezom da moramo osvojiti neki trofej na evro-sceni. Kada smo uzeli pehar Kupa šampiona, skinuli smo taj pritisak sa sebe. Da je ekipa ostala na okupu, sigurno bi još mnogo toga uradila. Možda ne bi osvojila trofej, ali sam ubeđen da bi uvek bili nadomak finala jer nisu imali taj pritisak koji je postojao i daleko bi lakše igrali.

* GLAS: Vaš klub ove sezone ponovo je šampion. Da li je ovo novi početak Zvezde?

STOJANOVIĆ: Ah! Sada su neka druga vremena. Situacija je mnogo teška u zemlji i klubu, a liga je dosta oslabljena i nezahvalno je bilo šta pričati i porediti. Ostaje da se nadamo da će krenuti pravim putem.

Real - Atletiko

* GLAS: Finale Lige šampiona biće odigrano u subotu između Real Madrida i Atletiko Madrida. Kome dajete prednost?

STOJANOVIĆ: Navijač sam Reala pa ih sa te strane vidim kao favorite, ali to iz mene govori simpatizer. Generalno, nezahvalno je prognozirati bilo šta jer se igra jedna utakmica u kojoj jedna greška ili nečiji odličan potez može sve da reši.

Karijera

Stevan Stojanović je u redove Crvene zvezde stigao 1979. godine i prošao sve kategorije, od pionira do prvog tima, za koji je zaigrao u sezoni 1986/87. Dres seniorske ekipe nosio je pet sezona i odigrao 168 zvaničnih utakmica te osvojio tri šampionske titule (1988, 1990, 1991), jedan kup (1990) i titulu šampiona Evrope 1991. Branio je na svih devet utakmica Zvezde u pohodu na krov Evrope. Nakon osvajanja pehara otišao je u belgijski Antverpen za koji je igrao od 1991. do 1995. i 1992. godine osvojio Kup Belgije, a godinu kasnije stigao do finala Kupa pobjednika kupova gdje je bio poražen od Parme (1:3). Igrao je za njemački Klopenburg od 1997. do 1999, ali su ga povrede konstantno mučile, pa je karijeru završio u grčkom Etnikos Asterasu 2000. godine. Nastupao je za mladu i olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije, ali nikada nije zaigrao za A tim. Branio je za "plave" na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu. Poznat je pod nadimkom Dika ili mali Dika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana