Slavoljub Muslin, novi selektor Srbije, za Glas Srpske: Idemo u Rusiju ako damo maksimum

Danijel Radujković
Slavoljub Muslin, novi selektor Srbije, za Glas Srpske: Idemo u Rusiju ako damo maksimum

Beograd - Proslavljeni srpski fudbalski trener Slavoljub Muslin prihvatio se jednog od najnezahvalnijih i najtežih poslova u Srbiji, da bude selektor A reprezentacije, koju će morati odvesti na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Ništa osim toga neće zadovoljiti javnost, ali ni čelnike Fudbalskog saveza Srbije koji su brzo reagovali nakon raskida saradnje sa Radovanom Ćurčićem, koji je sa klupe "orlova" otišao prije devet dana. Sa Muslinom je potpisan ugovor do kraja kvalifikacija za SP, uz automatsku opciju produžetka ako se plasira na Mundijal ili u baraž. Odmah nakon što je promovisan za selektora bivši trener Crvene zvezde za "Glas Srpske" je govorio o ciljevima i načinu na koji će predvoditi "orlove".

- Ponosan sam, jer biti selektor svoje zemlje je kruna karijere. Međutim, neću imati dugo vremena da slavim, očekuje me težak posao. Cilj je otići na Mundijal u Rusiji, neće biti lako, jasno mi je kakav me posao očekuje, ali da ne verujem da to Srbija može, ne bih ni dolazio i prihvatao se posla. Sada treba što pre izabrati igrače i da kroz utakmice vidimo ko šta može i koliko, da budemo spremni i motivisani za početak kvalifikacija - kazao je Muslin.

Novi selektor "orlova" debitovaće u prijateljskom meču protiv Kipra 25. maja u Užicu. Šest dana poslije Srbija će u Novom Sadu ugostiti Izrael, dok je 5. juna u Monte Karlu na programu duel sa Rusijom. Sva tri meča trebalo bi da budu dobra priprema za debi u takmičarskom duelu u kvalifikacijama za SP i to protiv Republike Irske 5. septembra u Beogradu. Dosadašnji selektori "orlova" imali su dosta problema sa pojedinim igračima, skoro uvijek je bilo otkaza, sukoba, a Muslin je istakao da će računati na svakoga ko zasluži da igra.

- Gledao sam reprezentaciju, a i naše igrače koji igraju u inostranstvu. Znam njihove mogućnosti, ali prava slika tek će biti kada budemo radili zajedno. Potrebno je da vidimo kako rade, kako sarađuju, ali i kako se ponašaju van terena. Zahtevaću veliku disciplinu. Još tačno ne znam koga ću zvati, verovatno će biti novih igrača, ali trenutno ne mogu reći kojih. Imam nekih pet-šest dana da objavim spisak. Ne otpisujem nikoga, oni koji ne budu sada tu za ove prijateljske utakmice možda budu u kvalifikacijama. Sve zavisi od njihovog rada i partija, o tom potom. Ne delim igrače na stare i mlade, nego će igrati oni koji mogu pružiti maksimum i koji trudom i zalaganjem izbore mesto - istakao je Muslin.

On je kazao da još nije oformio stručni štab, da će to uraditi do meča sa Kiprom, ali zna šta treba promijeniti u reprezentaciji kako bi postizala bolje rezultate.

- Želim da igraju na svom nivou, da igraju za reprezentaciju kao u klubovima, da daju više. Oni to mogu, zahtevaću da daju svom maksimum. Moraju da budu iskreni prema sami sebi i da shvate da nije normalno da Srbija bude na 56. mestu FIFA rang-liste. Moj zadatak je da ih sklopim u jednu celinu, a oni moraju da znaju da nema vedeta, kada se dođe u reprezentaciju da se može sedeti i na klupi. Nije rešenje da igra najboljih 11 igrača, već onih 11 koji će dati najviše, moramo da nađemo neki balans - zaključio je Muslin.

Bogata biografija

Slavoljub Muslin je rođen 15. juna 1953. godine u Beogradu. Tokom igračke karijere najjači utisak je ostavio u Crvenoj zvezdi, a nastupao je i za OFK Beograd, BASK, Rad, Lil, Brest i Kan. Trenerska karijera mu je znatno uspješnija.  Tokom 27 godina rada dva puta je predvodio Zvezdu (osvojio tri titule šampiona i Kup), a nakon toga vodio je Brest, Po, Bordo, Lans, Le Man, Vidad Kazablanku (titula), Levski (dupla kruna), Metalurg Donjeck, Lokeren, Lokomotivu iz Moskve, Himki, Dinamo iz Minska, Anortozis, Krasnodar, Amkar i Standard iz Liježa, koji ga je otpustio jesenas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana