Славољуб Муслин, нови селектор Србије, за Глас Српске: Идемо у Русију ако дамо максимум

Данијел Радујковић
Славољуб Муслин, нови селектор Србије, за Глас Српске: Идемо у Русију ако дамо максимум

Београд - Прослављени српски фудбалски тренер Славољуб Муслин прихватио се једног од најнезахвалнијих и најтежих послова у Србији, да буде селектор А репрезентације, коју ће морати одвести на Свјетско првенство у Русији 2018. године.

Ништа осим тога неће задовољити јавност, али ни челнике Фудбалског савеза Србије који су брзо реаговали након раскида сарадње са Радованом Ћурчићем, који је са клупе "орлова" отишао прије девет дана. Са Муслином је потписан уговор до краја квалификација за СП, уз аутоматску опцију продужетка ако се пласира на Мундијал или у бараж. Одмах након што је промовисан за селектора бивши тренер Црвене звезде за "Глас Српске" је говорио о циљевима и начину на који ће предводити "орлове".

- Поносан сам, јер бити селектор своје земље је круна каријере. Међутим, нећу имати дуго времена да славим, очекује ме тежак посао. Циљ је отићи на Мундијал у Русији, неће бити лако, јасно ми је какав ме посао очекује, али да не верујем да то Србија може, не бих ни долазио и прихватао се посла. Сада треба што пре изабрати играче и да кроз утакмице видимо ко шта може и колико, да будемо спремни и мотивисани за почетак квалификација - казао је Муслин.

Нови селектор "орлова" дебитоваће у пријатељском мечу против Кипра 25. маја у Ужицу. Шест дана послије Србија ће у Новом Саду угостити Израел, док је 5. јуна у Монте Карлу на програму дуел са Русијом. Сва три меча требало би да буду добра припрема за деби у такмичарском дуелу у квалификацијама за СП и то против Републике Ирске 5. септембра у Београду. Досадашњи селектори "орлова" имали су доста проблема са појединим играчима, скоро увијек је било отказа, сукоба, а Муслин је истакао да ће рачунати на свакога ко заслужи да игра.

- Гледао сам репрезентацију, а и наше играче који играју у иностранству. Знам њихове могућности, али права слика тек ће бити када будемо радили заједно. Потребно је да видимо како раде, како сарађују, али и како се понашају ван терена. Захтеваћу велику дисциплину. Још тачно не знам кога ћу звати, вероватно ће бити нових играча, али тренутно не могу рећи којих. Имам неких пет-шест дана да објавим списак. Не отписујем никога, они који не буду сада ту за ове пријатељске утакмице можда буду у квалификацијама. Све зависи од њиховог рада и партија, о том потом. Не делим играче на старе и младе, него ће играти они који могу пружити максимум и који трудом и залагањем изборе место - истакао је Муслин.

Он је казао да још није оформио стручни штаб, да ће то урадити до меча са Кипром, али зна шта треба промијенити у репрезентацији како би постизала боље резултате.

- Желим да играју на свом нивоу, да играју за репрезентацију као у клубовима, да дају више. Они то могу, захтеваћу да дају свом максимум. Морају да буду искрени према сами себи и да схвате да није нормално да Србија буде на 56. месту ФИФА ранг-листе. Мој задатак је да их склопим у једну целину, а они морају да знају да нема ведета, када се дође у репрезентацију да се може седети и на клупи. Није решење да игра најбољих 11 играча, већ оних 11 који ће дати највише, морамо да нађемо неки баланс - закључио је Муслин.

Богата биографија

Славољуб Муслин је рођен 15. јуна 1953. године у Београду. Током играчке каријере најјачи утисак је оставио у Црвеној звезди, а наступао је и за ОФК Београд, БАСК, Рад, Лил, Брест и Кан. Тренерска каријера му је знатно успјешнија.  Током 27 година рада два пута је предводио Звезду (освојио три титуле шампиона и Куп), а након тога водио је Брест, По, Бордо, Ланс, Ле Ман, Видад Казабланку (титула), Левски (дупла круна), Металург Доњецк, Локерен, Локомотиву из Москве, Химки, Динамо из Минска, Анортозис, Краснодар, Амкар и Стандард из Лијежа, који га је отпустио јесенас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана