Memfis dobra sredina za Zagorca

Ivan Dragičević
Memfis dobra sredina za Zagorca

Njujork - Reprezentativac Srbije i član Mega Leksa Rade Zagorac izabran je kao 35. pik na NBA draftu od strane Bostona koji ga je kasnije trejdovao u Memfis u zamjenu za neke buduće pikove.

Zagorac je tako jedini srpski košarkaš koji je izabran na ovogodišnjem draftu, ali će i sljedeće sezone igrati u Evropi, mada se još ne zna u kojem klubu. NBA komentator Srđan Radojević jedan je od najpozvanijih da priča o prilikama u američkoj košarci, a za "Glas Srpske" je analizirao dešavanja na ovogodišnjem draftu.

- Očekivao sam da Zagorac bude izabran u ranoj fazi druge runde jer ga zbog povrede skauti nisu najbolje upoznali. Memfis je dobra sredina za njega, trenutno su u blagom "rebildingu" i uradili su dobar posao na draftu. Malo mi je žao što Boston nije zadržao ta prava, jer bi i tamo imao šta da kaže. Ono što bi trebalo da popravi u svojoj igri jeste konstantnost u šutu, a uz još neku sezonu u Evropi, steći će iskustvo za NBA. Mnogi smatraju da je potrebno da ojača, a mislim da, iako je mršav, poseduje čvrstinu koja je, po meni, najbitnija - rekao je Radojević.

Bogdan Bogdanović odlučio je da ostane u Fenerbahčeu još jednu sezonu pa je generalni menadžer Finiksa Rajan Mekdono odlučio da ga trejduje u Sakramento u zamjenu za Markiza Krisa.

- Finiks je uradio sjajan posao biranjem Dragana Bendera i Markiza Krisa pa su sa njima dobili rešenja na poziciji četvorke i verovatno im slede neki trejdovi. Kingsi su povukli čudne poteze, dobili Bogdanovića, Jorgosa Papajanisa i Skala Labisijea, na šta je reagovao i Demarkus Kazins. Uzimanje Grka je sumnjiv izbor, jer nije imao neku sezonu u Panatinaikosu, a već imaju Kazinsa i Vilija Kolija Stajna na centru. Labisije može da bude dobar kasni ulov jer je pred početak sezone predviđano da bude izabran kao prvi ili drugi pik, ali poslije katastrofalne sezone na Kentakiju potpuno je skliznuo. Uzeli su i pleja sa Sirakjuza Malakaja Ričardosa koji im može pomoći - rekao je Radojević.

Prvi pik je Australijanac sa Univerziteta Luizijana Stejt Ben Simons koga je pokupila najlošija ekipa lige Filadelfija.

- Odavno se znalo da Simons ide u Sikserse i videćemo kako će to izgledati. Mislim da može biti lice franšize, tamo će mu verovatno namestiti šut pa bi trebalo da dobije novo oružje u napadu. Filadelfiju očekuje mnogo posla jer su nagomilali nekoliko visokih igrača, a vraća se i Džoel Embid pa će biti zanimljivo videti kakve će poteze povući. Sigurno je da im treba jedan iskusan plejmejker. Sviđa mi se šta rade Lejkersi, jer su izborom Brendona Ingrama dobili šut, a ovaj mlad i izuzetno talentovan kostur tima čeka da se potpiše jedno veliko ime na maksimalan ugovor - rekao je Radojević.

Mega u istoriji

Osim Rade Zagorca, iz Mega Leksa su draftovani Timoti Luvavu (24. pik, Filadelfija) i Ivica Zubac (32. pik, LA Lejkers), pa je ovaj klub ušao u istoriju kao prvi evropski klub koji je dva puta imao po tri igrača na NBA draftu. Mitrovčani su imali tri draftovana igrača prije dvije godine kada su izabrani Nikola Jokić (Denver), Vasilije Micić (Filadelfija) i Nemanja Dangubić (San Antonio). Zubac i Luvavu će odmah u NBA i od naredne sezone igraće u najjačoj ligi svijeta, dok će Zagorac još minimalno jednu sezonu provesti u Evropi.

Oklahoma pobjednik

Finalista Zapadne konferencije Oklahoma trejdovala je Serža Ibaku u Orlando, a u zamjenu dobila Viktora Oladipa, Ersana Iljasovu i 11. pik sa drafta Domantasa Sabonisa.

- Ovaj plej-of je pokazao da Ibaka nije za maksimalan ugovor, pa je ovaj trejd dobar za Tandere jer će osloboditi novac za Kevina Durenta, a dobiće dobra pojačanja koja će unaprijediti igru - rekao je Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana