Мемфис добра средина за Загорца

Иван Драгичевић
Мемфис добра средина за Загорца

Њујорк - Репрезентативац Србије и члан Мега Лекса Раде Загорац изабран је као 35. пик на НБА драфту од стране Бостона који га је касније трејдовао у Мемфис у замјену за неке будуће пикове.

Загорац је тако једини српски кошаркаш који је изабран на овогодишњем драфту, али ће и сљедеће сезоне играти у Европи, мада се још не зна у којем клубу. НБА коментатор Срђан Радојевић један је од најпозванијих да прича о приликама у америчкој кошарци, а за "Глас Српске" је анализирао дешавања на овогодишњем драфту.

- Очекивао сам да Загорац буде изабран у раној фази друге рунде јер га због повреде скаути нису најбоље упознали. Мемфис је добра средина за њега, тренутно су у благом "ребилдингу" и урадили су добар посао на драфту. Мало ми је жао што Бостон није задржао та права, јер би и тамо имао шта да каже. Оно што би требало да поправи у својој игри јесте константност у шуту, а уз још неку сезону у Европи, стећи ће искуство за НБА. Многи сматрају да је потребно да ојача, а мислим да, иако је мршав, поседује чврстину која је, по мени, најбитнија - рекао је Радојевић.

Богдан Богдановић одлучио је да остане у Фенербахчеу још једну сезону па је генерални менаџер Финикса Рајан Мекдоно одлучио да га трејдује у Сакраменто у замјену за Маркиза Криса.

- Финикс је урадио сјајан посао бирањем Драгана Бендера и Маркиза Криса па су са њима добили решења на позицији четворке и вероватно им следе неки трејдови. Кингси су повукли чудне потезе, добили Богдановића, Јоргоса Папајаниса и Скала Лабисијеа, на шта је реаговао и Демаркус Казинс. Узимање Грка је сумњив избор, јер није имао неку сезону у Панатинаикосу, а већ имају Казинса и Вилија Колија Стајна на центру. Лабисије може да буде добар касни улов јер је пред почетак сезоне предвиђано да буде изабран као први или други пик, али послије катастрофалне сезоне на Кентакију потпуно је склизнуо. Узели су и плеја са Сиракјуза Малакаја Ричардоса који им може помоћи - рекао је Радојевић.

Први пик је Аустралијанац са Универзитета Луизијана Стејт Бен Симонс кога је покупила најлошија екипа лиге Филаделфија.

- Одавно се знало да Симонс иде у Сиксерсе и видећемо како ће то изгледати. Мислим да може бити лице франшизе, тамо ће му вероватно наместити шут па би требало да добије ново оружје у нападу. Филаделфију очекује много посла јер су нагомилали неколико високих играча, а враћа се и Џоел Ембид па ће бити занимљиво видети какве ће потезе повући. Сигурно је да им треба један искусан плејмејкер. Свиђа ми се шта раде Лејкерси, јер су избором Брендона Инграма добили шут, а овај млад и изузетно талентован костур тима чека да се потпише једно велико име на максималан уговор - рекао је Радојевић.

Мега у историји

Осим Раде Загорца, из Мега Лекса су драфтовани Тимоти Луваву (24. пик, Филаделфија) и Ивица Зубац (32. пик, ЛА Лејкерс), па је овај клуб ушао у историју као први европски клуб који је два пута имао по три играча на НБА драфту. Митровчани су имали три драфтована играча прије двије године када су изабрани Никола Јокић (Денвер), Василије Мицић (Филаделфија) и Немања Дангубић (Сан Антонио). Зубац и Луваву ће одмах у НБА и од наредне сезоне играће у најјачој лиги свијета, док ће Загорац још минимално једну сезону провести у Европи.

Оклахома побједник

Финалиста Западне конференције Оклахома трејдовала је Сержа Ибаку у Орландо, а у замјену добила Виктора Оладипа, Ерсана Иљасову и 11. пик са драфта Домантаса Сабониса.

- Овај плеј-оф је показао да Ибака није за максималан уговор, па је овај трејд добар за Тандере јер ће ослободити новац за Кевина Дурента, а добиће добра појачања која ће унаприједити игру - рекао је Радојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана