Aleksandar Rašić: Nikad ne bih obukao dres Crvene zvezde

Milan Zubović
Aleksandar Rašić: Nikad ne bih obukao dres Crvene zvezde

Nikad ne bih obukao dres Crvene zvezde, ipak sam nastupao za Partizan i to je moja ljubav.

Izjavio je ovo za “Glas Srpske” proslavljeni košarkaški reprezentativac Srbije i član Lijetuvos Ritasa Aleksandar Rašić.

Proslavljenog košarkaša sa Zvezdom vežu njegovi prvi ozbiljni košarkaški koraci koje je napravio u nekadašnjem FMP-u.

- Fuzija Zvezde i FMP-a sigurno će otežati posao Partizanu da dođe do titule. Nebojša Čović je čovek sa mnogo iskustva i znanja i napravio je odličan potez i sistem koji dobro funkcioniše. Takođe, važan je povratak Svetislava Pešića u srpsku košarku - istakao je Rašić.

Govoreći o reprezentativnoj košarci Rašić kaže da je samim tim što nije izborila nastup na Olimpijskim igrama u Londonu reprezentacija Srbije i srpska košarka mnogo izgubila.

- Olimpijada je san svakog sportiste i posebno iskustvo koje treba da se doživi. Zato je ostao žal za Londonom - rekao je Rašić.

* GLAS: Prošlo je nekoliko mjeseci od nastupa na Evropskom prvenstvu. Jesu li se emocije slegle i kako ste Vi vidjeli rezultat koji je ostvaren u Litvaniji?

RAŠIĆ: Doživeli smo neuspeh, to je sigurno. Posle Evropskog prvenstva ostao je gorak ukus jer nismo uspeli da izborimo odlazak na Olimpijske igre, što nam je bio cilj. U pojedinim trenucima nismo imali sreće, ali glavni faktor našeg neuspeha su povrede koje su nas zadesile. Nekompletni, nikako se nismo mogli da se suprotstavimo ostalim reprezentacijama. Tepić i ja smo vukli naše povrede i nismo mogli da pružimo maksimum mada će uvek ostati pitanje šta bi bilo da smo svi bili spremni.

* GLAS: Koliki je gubitak reprezentacije što ove godine neće učestvovati na jednom jakom takmičenju?

RAŠIĆ: Samim tim što reprezentacija Srbije nije izborila nastup na Olimpijskim igrama u Londonu dosta smo izgubili, kako mi igrači tako i naša košarka u cjelini. Olimpijada je san svakog sportiste i posebno iskustvo koje treba da se doživi. Iz priča onih koji su već nastupali jasno mi je šta propuštamo.

* GLAS: Umjesto takmičenja na OI učestvovaćete u kvalifikacijama za Evrobasket 2013. godine u Sloveniji koje se po kvalitetu ne mogu porediti sa turnirom na Igrama. Kako to komentarišete?

RAŠIĆ: Sada nam predstoje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i sa jedne strane je dobro to što ćemo se ponovo okupiti i dodatno se uigravati za sledeća takmičenja. Bitno je da se ne prekida kontinuitet okupljanja reprezentativaca svake godine mada smo dosta izgubili neodlaskom na veliko takmičenje. Ne želim da potcenim reprezentacije protiv kojih ćemo igrati, ali nije isto igrati protiv Španije, Francuske, Grčke ili Slovačke, Izraela, Mađarske i nekog sličnog. Da bismo se vratili u vrh svetske košarke gde nam je mesto moramo da pobeđujemo jake timove i trebaju nam jaki protivnici.

* GLAS: Ove sezone poslije nekoliko godina Partizan nije uspio da izbori plasman u Top 16 fazu Evrolige. Šta je, po Vašem mišljenju, razlog?

RAŠIĆ: Imali su šansu, ali je nisu iskoristili i odmah se to smatra kao neuspeh, mada nije. Odlazak Nikole Pekovića dosta toga je promenio. Igra se dosta bazirala na njemu i posle njegovog povratka u Minesotu dosta toga nije štimalo. I mnogo jačim ekipama nego što je Partizan odlazak tako kvalitetnog igrača bio bi nenadoknadiv hendikep, a on je svojim partijama u “crno-belom” dresu pokazao koliko može i sada je nastavio sa fenomenalnim partijama u Minesoti.

* GLAS: Koliko je povratak NBA igrača poslije lok auta u svoje klubove oslabio evropsku košarku?

RAŠIĆ: Nije mnogo uticao jer kada se pogleda koje su se to ekipe plasirale na “Fajnal-for” vidi se da niko od njih nije želio igrača iz NBA u svojim redovima. Sigurno je da su određeni klubovi zbog odlaska košarkaša na sredini sezone morali dosta toga da menjaju u svojoj koncepciji i to im je onda bio veliki problem pošto nema mnogo vremena za uigravanje.

* GLAS: Tokom karijere nosili ste dres Partizana. Da li biste prešli u Zvezdu?

RAŠIĆ: Nikad! Ne bih igrao za Crvenu zvezdu, ipak sam nastupao za Partizan.

* GLAS: Koliko pratite situaciju u Zvezdi s obzirom na fuziju sa FMP Železnikom?

RAŠIĆ: Sigurno je da će Partizanu biti sve teže i teže da dođe do titule jer je Zvezda krenula u dobar projekat. Nebojša Čović je čovek sa mnogo iskustva i znanja te je napravio odličan potez i sistem koji dobro funkcioniše. Takođe, važan je povratak Svetislava Pešića u srpsku košarku koji je jedan od naših najboljih trenera koji svojim znanjem može dosta doprineti razvoju.

* GLAS: Lijetuvos Ritas, čiji ste član, plasirao se u završnicu Evrokupa?

RAŠIĆ: Plasmanom na “Fajnal-for” Evrokupa Lijetuvas Ritas je ostvario svoj cilj i igraćemo rasterećeni, što može rezultovati potpunim trijumfom.

* GLAS: Protivnik u polufinalu koje se igra 14. aprila je Valensija, za koju nastupa saigrač iz reprezentacije Stefan Marković. Koliko je teško igrati protiv njega?

RAŠIĆ: Već sam se čuo sa Stefanom i počeo je da me zeza kako će me juriti po celom terenu. Odlično se poznajemo iz lige Srbije, kao i iz reprezentacije, tako da između nas dvojice neće biti mnogo nepoznanica. Odlaskom u Valensiju napravio je odličan potez i sigurno da, ako želimo proći u finale, moramo njega da zaustavimo. Za razliku od Hemofarma, gde je pre nekoliko sezona bio glavni igrač sa Milanom Mačvanom, sada ima dosta drugačiju ulogu i pruža odlične partije i do izražaja je došla njegova kreativnost. Stefan je specijalista za odbranu i sigurno je da će upravo mene čuvati, tako da će to biti veoma zanimljivo, ali se radujem našem “okršaju”.

* GLAS: Da li je Himki najveći favorit za osvajanje Evrokupa?

RAŠIĆ: Sigurno da jeste pošto je domaćin završnog turnira i važi za glavnog favorita. Njima je ovo jedinstvena prilika da osvajanjem Evrokupa izbore nastup u Evroligi jer ne stoje baš najbolje u nacionalnom prvenstvu. Uložili su dosta u organizaciju i i tu vide svoju šansu da izbore nastup u elitnom takmičenju i sve osim prvog mesta za njih bi bio loš rezultat.

* GLAS: Poznat je veliki rivalitet između Srbije i Litvanije kada je košarka u pitanju. Da li ste nekad imali neprijatnosti?

RAŠIĆ: Ljudi ovde mnogo vole košarku i to se oseti na svakom koraku. Sigurno da je ona u Litvaniji sport broj jedan i utakmice između Žalgirisa i Lijetuvasa dosta podsećaju na derbije između Crvene zvezde i Partizana. S obzirom na to da sam Srbin koji igra u Litvaniji, nikad nisam imao problema i odlično sam prihvaćen od strane navijača i stanovništva. Zasad dosta dobro guramo u VTB ligi kao i Baltičkoj ligi. U oba takmičenja borimo za “Fajnal-for”.

Sportska porodica

* GLAS: Potičete iz sportske porodice i vaš otac Đorđe, bivši  rukometaš šabačke Metaloplastike iz njenih najslavnijih dana,  često kaže da ga Vi i brat David, rukometaš, nećete prestići po broju osvojenih medalja.

RAŠIĆ: Otac nas dvojicu i dalje zadirkuje sa brojem svojih osvojenih medalja, ali mi se ne damo. Tek smo na početku igračkih karijera, dok je trenerska tek pred nama, i sigurno je da ćemo ga stići, čak i prestići. Brat i ja mu kažemo  da je pred kraj trenerske karijere i da se ne nada novim medaljama, dok ćemo ih mi još osvajati.

Olimpijakos

* GLAS: Prije nekoliko mjeseci se pojavila informacija da ste prešli u Olimpijakos, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Šta se desilo?

RAŠIĆ: U jednom trenutku pojavila se opcija da pređem u Olimpijakos u nekoj trampi gdje bi u Lijetuvos trebalo da dođe Nemanja Nedović iz Crvene zvezde, a ja da pređem u Olimpijakos. I sada meni nije jasno šta se time htelo postići mada se vrlo brzo smirilo i od toga nema ništa. Sa Ritasom imam ugovor do kraja sezone, a sada sam koncentrisan na to da ga ispoštujem do kraja. O sledećim planovima razmišljam tek kad se završi sezona i ne žurim nigde.

Treneri

* GLAS: Tri od četiri kluba koja učestvuju na “Fajnal-foru” Evrokupa vode treneri sa prostora bivše SFRJ (Jure Zdovc, Velimir Perasović, Aleksandar Džikić). Da li je ovo područje toliko dominantno u odnosu na ostatak Evrope?

RAŠIĆ: To je samo jedan od dokaza da je košarkaška škola na ovim prostorima jedna od najboljih na svetu. Bio je tu i Boža Maljković, koji nije uspeo da se domogne “Fajnal-fora”. Tome u prilog ide i činjenica da dva od četiri kluba na “Fajnal-foru” Evrolige vode treneri iz Srbije, što je dokaz nadmoćnosti trenera sa Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana