Aлександар Рашић: Никад не бих обукао дрес Црвене звезде

Милан Зубовић
Aлександар Рашић: Никад не бих обукао дрес Црвене звезде

Никад не бих обукао дрес Црвене звезде, ипак сам наступао за Партизан и то је моја љубав.

Изјавио је ово за “Глас Српске” прослављени кошаркашки репрезентативац Србије и члан Лијетувос Ритаса Aлександар Рашић.

Прослављеног кошаркаша са Звездом вежу његови први озбиљни кошаркашки кораци које је направио у некадашњем ФМП-у.

- Фузија Звезде и ФМП-а сигурно ће отежати посао Партизану да дође до титуле. Небојша Човић је човек са много искуства и знања и направио је одличан потез и систем који добро функционише. Такође, важан је повратак Светислава Пешића у српску кошарку - истакао је Рашић.

Говорећи о репрезентативној кошарци Рашић каже да је самим тим што није изборила наступ на Олимпијским играма у Лондону репрезентација Србије и српска кошарка много изгубила.

- Олимпијада је сан сваког спортисте и посебно искуство које треба да се доживи. Зато је остао жал за Лондоном - рекао је Рашић.

* ГЛAС: Прошло је неколико мјесеци од наступа на Европском првенству. Јесу ли се емоције слегле и како сте Ви видјели резултат који је остварен у Литванији?

РAШИЋ: Доживели смо неуспех, то је сигурно. После Европског првенства остао је горак укус јер нисмо успели да изборимо одлазак на Олимпијске игре, што нам је био циљ. У појединим тренуцима нисмо имали среће, али главни фактор нашег неуспеха су повреде које су нас задесиле. Некомплетни, никако се нисмо могли да се супротставимо осталим репрезентацијама. Тепић и ја смо вукли наше повреде и нисмо могли да пружимо максимум мада ће увек остати питање шта би било да смо сви били спремни.

* ГЛAС: Колики је губитак репрезентације што ове године неће учествовати на једном јаком такмичењу?

РAШИЋ: Самим тим што репрезентација Србије није изборила наступ на Олимпијским играма у Лондону доста смо изгубили, како ми играчи тако и наша кошарка у цјелини. Олимпијада је сан сваког спортисте и посебно искуство које треба да се доживи. Из прича оних који су већ наступали јасно ми је шта пропуштамо.

* ГЛAС: Умјесто такмичења на ОИ учествоваћете у квалификацијама за Евробаскет 2013. године у Словенији које се по квалитету не могу поредити са турниром на Играма. Како то коментаришете?

РAШИЋ: Сада нам предстоје квалификације за Европско првенство и са једне стране је добро то што ћемо се поново окупити и додатно се уигравати за следећа такмичења. Битно је да се не прекида континуитет окупљања репрезентативаца сваке године мада смо доста изгубили неодласком на велико такмичење. Не желим да потценим репрезентације против којих ћемо играти, али није исто играти против Шпаније, Француске, Грчке или Словачке, Израела, Мађарске и неког сличног. Да бисмо се вратили у врх светске кошарке где нам је место морамо да побеђујемо јаке тимове и требају нам јаки противници.

* ГЛAС: Ове сезоне послије неколико година Партизан није успио да избори пласман у Топ 16 фазу Евролиге. Шта је, по Вашем мишљењу, разлог?

РAШИЋ: Имали су шансу, али је нису искористили и одмах се то сматра као неуспех, мада није. Одлазак Николе Пековића доста тога је променио. Игра се доста базирала на њему и после његовог повратка у Минесоту доста тога није штимало. И много јачим екипама него што је Партизан одлазак тако квалитетног играча био би ненадокнадив хендикеп, а он је својим партијама у “црно-белом” дресу показао колико може и сада је наставио са феноменалним партијама у Минесоти.

* ГЛAС: Колико је повратак НБA играча послије лок аута у своје клубове ослабио европску кошарку?

РAШИЋ: Није много утицао јер када се погледа које су се то екипе пласирале на “Фајнал-фор” види се да нико од њих није желио играча из НБA у својим редовима. Сигурно је да су одређени клубови због одласка кошаркаша на средини сезоне морали доста тога да мењају у својој концепцији и то им је онда био велики проблем пошто нема много времена за уигравање.

* ГЛAС: Током каријере носили сте дрес Партизана. Да ли бисте прешли у Звезду?

РAШИЋ: Никад! Не бих играо за Црвену звезду, ипак сам наступао за Партизан.

* ГЛAС: Колико пратите ситуацију у Звезди с обзиром на фузију са ФМП Железником?

РAШИЋ: Сигурно је да ће Партизану бити све теже и теже да дође до титуле јер је Звезда кренула у добар пројекат. Небојша Човић је човек са много искуства и знања те је направио одличан потез и систем који добро функционише. Такође, важан је повратак Светислава Пешића у српску кошарку који је један од наших најбољих тренера који својим знањем може доста допринети развоју.

* ГЛAС: Лијетувос Ритас, чији сте члан, пласирао се у завршницу Еврокупа?

РAШИЋ: Пласманом на “Фајнал-фор” Еврокупа Лијетувас Ритас је остварио свој циљ и играћемо растерећени, што може резултовати потпуним тријумфом.

* ГЛAС: Противник у полуфиналу које се игра 14. априла је Валенсија, за коју наступа саиграч из репрезентације Стефан Марковић. Колико је тешко играти против њега?

РAШИЋ: Већ сам се чуо са Стефаном и почео је да ме зеза како ће ме јурити по целом терену. Одлично се познајемо из лиге Србије, као и из репрезентације, тако да између нас двојице неће бити много непознаница. Одласком у Валенсију направио је одличан потез и сигурно да, ако желимо проћи у финале, морамо њега да зауставимо. За разлику од Хемофарма, где је пре неколико сезона био главни играч са Миланом Мачваном, сада има доста другачију улогу и пружа одличне партије и до изражаја је дошла његова креативност. Стефан је специјалиста за одбрану и сигурно је да ће управо мене чувати, тако да ће то бити веома занимљиво, али се радујем нашем “окршају”.

* ГЛAС: Да ли је Химки највећи фаворит за освајање Еврокупа?

РAШИЋ: Сигурно да јесте пошто је домаћин завршног турнира и важи за главног фаворита. Њима је ово јединствена прилика да освајањем Еврокупа изборе наступ у Евролиги јер не стоје баш најбоље у националном првенству. Уложили су доста у организацију и и ту виде своју шансу да изборе наступ у елитном такмичењу и све осим првог места за њих би био лош резултат.

* ГЛAС: Познат је велики ривалитет између Србије и Литваније када је кошарка у питању. Да ли сте некад имали непријатности?

РAШИЋ: Људи овде много воле кошарку и то се осети на сваком кораку. Сигурно да је она у Литванији спорт број један и утакмице између Жалгириса и Лијетуваса доста подсећају на дербије између Црвене звезде и Партизана. С обзиром на то да сам Србин који игра у Литванији, никад нисам имао проблема и одлично сам прихваћен од стране навијача и становништва. Засад доста добро гурамо у ВТБ лиги као и Балтичкој лиги. У оба такмичења боримо за “Фајнал-фор”.

Спортска породица

* ГЛAС: Потичете из спортске породице и ваш отац Ђорђе, бивши  рукометаш шабачке Металопластике из њених најславнијих дана,  често каже да га Ви и брат Давид, рукометаш, нећете престићи по броју освојених медаља.

РAШИЋ: Отац нас двојицу и даље задиркује са бројем својих освојених медаља, али ми се не дамо. Тек смо на почетку играчких каријера, док је тренерска тек пред нама, и сигурно је да ћемо га стићи, чак и престићи. Брат и ја му кажемо  да је пред крај тренерске каријере и да се не нада новим медаљама, док ћемо их ми још освајати.

Олимпијакос

* ГЛAС: Прије неколико мјесеци се појавила информација да сте прешли у Олимпијакос, али на крају од тога није било ништа. Шта се десило?

РAШИЋ: У једном тренутку појавила се опција да пређем у Олимпијакос у некој трампи гдје би у Лијетувос требало да дође Немања Недовић из Црвене звезде, а ја да пређем у Олимпијакос. И сада мени није јасно шта се тиме хтело постићи мада се врло брзо смирило и од тога нема ништа. Са Ритасом имам уговор до краја сезоне, а сада сам концентрисан на то да га испоштујем до краја. О следећим плановима размишљам тек кад се заврши сезона и не журим нигде.

Тренери

* ГЛAС: Три од четири клуба која учествују на “Фајнал-фору” Еврокупа воде тренери са простора бивше СФРЈ (Јуре Здовц, Велимир Перасовић, Aлександар Џикић). Да ли је ово подручје толико доминантно у односу на остатак Европе?

РAШИЋ: То је само један од доказа да је кошаркашка школа на овим просторима једна од најбољих на свету. Био је ту и Божа Маљковић, који није успео да се домогне “Фајнал-фора”. Томе у прилог иде и чињеница да два од четири клуба на “Фајнал-фору” Евролиге воде тренери из Србије, што је доказ надмоћности тренера са Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана