Занимање: Перач лешева у загребачкој мртвачници

Агенције
Занимање: Перач лешева у загребачкој мртвачници

Мате Р. је просјечан младић који студира и ради, као и хиљаде његових вршњака.

Али овај 20-годишњи младић има необично занимање, он је перач лешева у једној загребачкој клиници, пише Прва.

Овај посао, који многи не могу да раде, он описује као посао као и сваки други. Само да није једног случаја који му је буквално скратио живот.

Наиме, у току једног ноћног дежурства, у мртвачницу клинике је довезен леш директно из операционалне сале. У питању је била једна 80-годишња бака, која је имала инфаркт, и доктори су покушали да је оперишу, али срце јој је стало и она је по протоколу проглашена мртвом.

„Ми не знамо пуно о пацијентима чија тијела довозе код нас и која спремамо за сахрану, на њима стоје само имена и годиште, и то је све. Када радите овај посао, трудите се да се не удубљујете сувише у личности преминулих, јер је то основна ствар коју морате да научите да бисте могли да радите ово што ја радим.", испричао је овај младић.

„Примио сам леш те госпође и кренуо да припремам туш и рукавице за прање, када ми се учинило да јој стопало стоји одмакнуто од другог, а била су спојена када је тијело довезено. Мислио сам да сам погрешио, али сљедећег тренутка сам видио како се прсти на ногама мрдају. У шоку сам свукао покривач са покретног лежаја и погледале су ме нечије избезумљене очи", испричао је Мате присећајући се страха који је осјетио:

„Мислим да ми је то био најстрашнији тренутак у животу. Гледате све те хорор филмове, али ипак нисте припремљени на овако нешто. Мислим да сам се накратко онесвијестио, јер кад сам дошао к себи, у соби су били и други техничари, а старица је већ одвезена назад на реанимацију."

Испоставило се да је старици накратко срце стало током операције, али да је заправо упала у дубоку кому из које се након 10 сати у мртвачници, пробудила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана