Три милиона Американаца се припрема за катастрофе

Борис Ђурић, mirror.co.uk
Три милиона Американаца се припрема за катастрофе

Сљедећа велика катастрофа се може десити било гдје и било када и све већи број људи прави залихе хране, разних потрепштина и алатки које ће им помоћи да преживе тешке тренутке.

У посљедњих неколико година свједоци смо суперолуја, цунамија, цурења из нуклеарних електрана и других великих непогода на земљи. Мало ко је могао да предвиди обим разарања који су донијеле ове несреће.

- Од 2000. године до данас више од милион људи је умрло у катастрофама - објашњава Џеј Белвинс, бивши полицајац и припадник покрета "Преперс", који окупља људе који настоје да буду спремни за будуће могуће катастрофе.

Џеј и његова породица су направили својеврсно склониште у својој кући у Вирџинији. Како улази у гаражу Белвинс, показује своју залиху муниције, алата, медицинских залиха, флаширане воде и хране. Ту је и ловачка пушка са 308 метака, као и разни ножеви и мачете који висе на зидовима. Све они имају различиту намјену - једни су за лов, други за сјечење дрвећа, док су трећи за самоодбрану.

- Имамо и вреће за спавање, као и шаторе. У углу се налази генератор за струју, док иза куће има неколико канистера са горивом. У подруму имам припремљену једну просторију гдје има још хране и у којој породица може да проведе неколико седмица без икакве помоћи споља - прича Џеј.

Уколико његова породица буде приморана да брзо напусти кућу, сваки члан има свој посебан руксак у којем се налазе ствари за преживљавање и храна. Заједно са мрежом од 15 других породица Белвинсови редовно обављају тренинг за преживљавање.

- Између осталог, припремамо се за социјалне нереде који могу да избију због економског колапса - рекао је Џеј.

Људи који су дио овог покрета некада су били на маргинама друштва и мало ко их је озбиљно схватао. Али данас је ситуација другачија и више од три милиона људи у САД учи и припрема се како да се брине о себи у случају катастрофе. Они се припремају јер вјерују да може доћи до великих природних катастрофа, несрећа у нуклеарној електрани, економског колапса или чак магнетног пражњења сунца које може уништити све електронске уређаје.

Неки од ових људи се баве узгајањем животиња као што су зечеви, за које вјерују да могу бити добар извор хране и природног ђубрива. Неки су послије финансијске кризе 2008. године изгубили посао и од тада спремају залихе са храном. Куртис Кели из Мисурија учи своје унуке како да користе лук и стријелу да би хватали дивље животиње уколико дође до несташице хране у супермаркетима.

Он такође мисли да је комуникација веома важна током великих несрећа, па посједује више од 20 различитих токи-воки уређаја, укључујући и онај који се навија руком.

Тим и Мари Ралстон из Аризоне кажу да, уколико се деси катастрофа већих размјера, они и њихова дјеца могу да преживе годину без икакве помоћи споља у својој скривеној колиби чију тачну локацију нису хтјели да открију. У њој имају на стотине конзерви са пилетином, јунетином и туном.

Такође имају и одређену залиху оружја, почев од калашњикова па до ловачких пушака, уколико би их неко напао и покушао да им отме храну или воду. Тим, који води продавницу за планинарење и преживљавање, каже да сви чланови његове породице знају да пуцају и да одговорно користе оружје.

- Основна идеја нашег покрета је да људи буду спремни на најгоре ситуације. Ми нисмо неки самотњаци који одлазе у брда у покушају да преживе на мало хране које тамо има. Ми смо повезана заједница која жели да себе заштити у тешким ситуацијама - закључује Ралстон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана