Sve veći broj zločina iz mržnje u SAD

Sve veći broj zločina iz mržnje u SAD 23.11.2017 12:36 | Agencije

Vašington - Američki Federalni istražni biro saopštio je da je broj zločina iz mržnje porastao drugu godinu zaredom, sa sve većim brojem napada motivisanih mržnjom prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije.

Prema izvještaju, u prošloj godini dogodilo se više od 6.100 zločina iz mržnje, što je za oko pet odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi AP.

U više od polovine od 4.229 zločina izvedenih na osnovu rase, žrtve su bili crnci, a u zločinima na osnovu religije kojih je bilo 1.538, više od pola su žrtve bili Jevreji.

Ovaj godišnji izvještaj, kako se navodi, predstavlja najsveobuhvatniji izvještaj o zločinima iz mržnje u SAD, ali vlasti upozoravaju da je nepotpun, s obzirom na to da je zasnovan na dobrovoljnim izvještajima policijskih stanica širom Amerike.

Zločini iz mržnje, poznati i kao zločini motivisani predrasudama, u krivičnom pravu naziv je za zločine u kojima počinilac napada žrtvu zbog njene stvarne ili pretpostavljene pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Žrtve zločina iz mržnje su obično predmet napada zbog njihove rase, religije, seksualne orijentacije, invaliditeta, klase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, starosti, pola, rodnog identiteta, društvenog statusa ili političke pripadnosti.

Nekoliko velikih slučajeva je ukazalo na problem ubijanja Afro-amerikanaca u SAD. Baltimorska policija je nakon potjere uhapsila 25 godina starog Fredi Greja i stavila mu lisice na ruke. Zatim su ga takvog stavili u kombi gdje je pretrpio fatalnu povredu kičme i umro je sedam dana kasnije. Njegova smrt je uzrokovala velike nemire u Baltimoru praćene krađama i paljenjem automobila. Od šest policajaca samo jedan je osuđen.

Drugi veliki slučaj se desio u Fergusonu, država Misuri, kada je policajac Deren Vilson upucao tinejdžera Majkla Brauna ispalivši u njega 12 metaka.

Velika porota je odlučila da ne podigne optužnicu protiv policajca što je dovelo da nasilnih protest u Fergusonu i širom zemlje. Federalna istraga je utvrdila da je postojala praksa maltretiranja većinskog crnačkog stanovništva u Fergusonu od strane policije koju su uglavnom činili bijelci.

Istraga je pokazala da su mnogi policajci posmatrala crne sugrađane „više kao potencijalne kriminalce i izvor zarade a manje kao građane koje treba štititi.“

Surove likvidacije

Nevladin sektor kao posebne izdvojio je nekoliko slučajeva zločina nad Afroamerikancima koji su okarakterisani kao posebno surovi.

U njihovim dokumentima najčešće se pominju slučajevi iz Južne Karoline kada je policajac upucao pedesetogodišnjeg Valter Skota u leđa,  ubistvo Altona Sterlinga (37) iz Luzijane, koji je nastradao dok se rvao sa policajcem  u gradu Baton Ruž,  i 15 godina starog Džordana Edvardsa, koji je nastradao ove godine u automobilu u koji je serijski ubica Roj Oliver pucao sačmaricom.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica