Seks skandal potresa Nobelov komitet

Boris Đurić
Seks skandal potresa Nobelov komitet

Stokholm - Sara Danijus, sekretarka Švedske akademije za dodeljivanje Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku zbog seksualnog skandala u koji je umiješan suprug jedne od članica ovog tijela.

Akademija je ubrzo potom objavila da je i supruga tog čovjeka odlučila da napusti poziciju u odboru Akademije.

Tri člana Akademije povukla su se prošle sedmice zbog ovog slučaja, ali usljed odredbe prema kojoj su imenovanja u ovo tijelo doživotna, oni ne mogu da podnesu ostavke, nego samo da prestanu da učestvuju u aktivnostima.

- Akademija je željela da napustim poziciju stalnog sekretara - rekla je Danijusova, koja je bila na čelu ovog tijela od 2015. godine.

Ona je dodala da njena odluka odmah stupa na snagu. Ova afera izazvala je bojazan da bi u svijetu mogao biti narušen ugled samih Nobelovih nagrada. Optužbe za seksualni napad i uznemiravanje upućene su na račun Žan-Kloda Arnoa, muža člana Akademije Katarine Frostenson. Arnoov advokat je u komentaru dostavljenom agencijama putem elektronske pošte rekao da njegov klijent odbacuje sve optužbe.

Državno tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu o incidentima, ali je objavilo da su dijelovi istrage suspendovani zbog nedostatka dokaza i zastarjelosti pojedinih incidenata.

- Voljela bih da sam nastavila sa ovim poslom ali postoje i druge stvari u životu koje se mogu raditi - rekla je 56 godina stara Danijusova.

Ostavke su uslijedile nakon što su novine "Dagens Niheter" objavile izjave 18 žena da su bile izložene uznemiravanju i fizičkom zlostavljanju od strane Arnoa.

Mediji su takođe objavili da je Arno (71) sedam puta namjerno odavao imena dobitnika Nobelove nagrade prije zvanične objave dobitnika, meću kojima i Bob Dilana i Harolda Pintera. Švedska akademija je ubrzo nakon otkrivanja skandala prekinula finansiranje i sve veze sa Arnoom, koji je inače poznati fotograf i direktor pozorišta.

Akademija, koja se nalazi pod direktnom patronažom norveškog kralja, tradicionalno je veoma diskretna i duboko je potresena ovim skandalom. Od 18 starijih članova akademije sedam više nije aktivno dok su dvije žene na odsustvu već nekoliko godina.

Istraga

Istragu  u vezi sa odavanjem informacija pokrenule su i dvije najveće švedske kladionice Unibet i Betson, koje će proučiti aktivnosti klađenja nekoliko dana prije objave imena nobelovaca.

- Za sada nismo vidjeli ikakve sumnjive aktivnosti ali nastavljamo sa istragom - rekao je Robin Olenius, direktor Betsona, dodavši da je klađenje na dobitnike Nobelove nagrade postalo dosta popularno u posljednjih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana