Ратови коштали САД 4,3 билиона долара

Ратови коштали САД 4,3 билиона долара 12.11.2017 07:52 | Агенције

Вашингтон - Прекоокеански ратови су САД до сада коштали преко 4,3 билиона долара, а до краја 2018. године тај износ би могао достићи и читавих 5,6 билиона долара.

То је наведено у извјештају "Трошкови рата", преноси амерички "Хил".

- До краја септембра 2017. Америку су ратови у Ираку, Авганистану, Пакистану и Сирији, као и додатни трошкови за националну безбједност, Министарство одбране и ветеране, коштали 4,3 билиона долара - наведено је у извјештају који преноси портал "Хил".

У анализи, коју једном годишње објављује Институт Вотсон при Универзитету Браун, пише да од те суме 1,9 билиона долара потиче из Фонда за хитне ратне интервенције (ОЦО). Додатних 879 милијарди дошло је из Министарства одбране, а 783 милијарде из одсјека за националну безбједност и превенцију од тероризма. Из фондова ветерана обезбијеђено је 277 милијарди, а 534 милијарде дошле су из кредита који је обезбиједио ОЦО.

Аутор анализе Нета Крафорт примјећује да су комбиноване војне интервенције од 2001. године "у значајном броју плаћане из позајмица, што је дио разлога због кога су САД прешле из буџетског суфицита у дефицит послије 2001. године".

 - Ти трошкови би до 2056. године могли да нарасту до осам билиона долара уколико САД не промијене начин на који плаћају своје ратове - наводи Крафортова.

Члан сенатског тијела задуженог за наоружање Џек Рид је новинарима, такође, рекао да "мора да призна да у посљедњих 16 година САД позајмљују за војне операције".

- Ово је први пут у историји да смо за тако велике конфликте позајмљивали умјесто да смо тражили од грађана да учествују у националној одбрани, што нас је довело до тога да имамо тако велики фискални дефицит - рекао је Рид.

Крафортова је у анализи навела да ће трошкови прекоокеанских операција расти посебно након што је предсједник Трамп недавно одлучио да повећа америчке снаге у Авганистану.

Авганистан

САД тренутно у Авганистану имају 11.000 војника, а још 3.000 већ је упућено ту земљу.

- Америчком војном присуству не назире се крај - наведено је у извјештају који преноси амерички "Хил".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица