Пола вијека крстари улицама Велике јабуке

Агенције
Пола вијека крстари улицама Велике јабуке

Њујорк - Старац Сал Локаскио више од 50 година вози такси у Њујорку, а за себе тврди да је најстарији таксиста највећег америчког града.

Локаскио (87), ветеран Другог свјетског рата, почео је да вози такси у Великој јабуци почетком шездесетих година. Пола вијека касније времешни таксиста каже да је саобраћај данас гори и да слабије препознаје познате особе.

Међутим, још је то исти град у којем Локаскио вози шест дана у седмици у свом три године старом "форду" који сваки дан пере и сређује. Уобичајено сједи на четири јастука, а понедјељком носи смеђе панталоне и отворену кошуљу од фланела, те личи на некога ко се обукао за њујоршки филмски сет из седамдесетих година. Послије средње школе запослио се у грађевинском бизнису свог оца, који је емигрирао из Сицилије, да би затим почео да ради као грађевински инспектор. Након што је изгубио посао почео је да вози такси.

- Када сам почињао имао сам путника који је у такси ушао као мушкарац, а изашао као жена. Тада сам себи рекао: "У реду, ово је Њујорк" - присјећа се Локаскио.

Каже да је одмах схватио да ће веома дуго возити такси и да је због тога 1968. године купио златни медаљон за 25.500 долара.

- Данас он вриједи око милион долара - каже таксиста, који је отплатио кредит за медаљон радећи по 80 часова седмично. Сада вози само седам часова током дана и никада ноћу.

Његова жена Анита и најближи пријатељу су помрли у протеклих неколико година.

- Сада ми је важно да се крећем и некуда идем - објашњава Локаскио и додаје да сви желе да раде његову смјену. Стари таксиста описује свој стил "као спору вожњу која постаје још спорија". Међутим, то није био случај шездесетих, када је једном приликом возио глумицу Џуди Гарланд.

- Рекла ми је да возим пребрзо. Тада сам возио знатно брже него данас - објашњава таксиста који је возио и легенду бејзбола Џоа ди Мађија и то једног врелог љетног дана без клима-уређаја у аутомобилу.

- Било је толико топло у таксију да је јадни играч мијењао боје на лицу. Када смо наишли на велику гужву у Мидтауну, рекао сам му да стално мијења боје лица и да му је боље да иде пјешке - испричао је Локаскио. Возио је и филмску звијезду Грегорија Пека.

- Имао је веома згодну жену и ухватио ме је како је кришом посматрам - прича старац осмјехујући се. Листа познатих које је превозио је прилично дугачка и на њој се налазе имена бивших градоначелника Њујорка Џона Линдзија и Роберта Вагнера, као и сенатора Данијела Мојнихана.

- Сада су сви отишли, осим мене - каже познати таксиста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана