Побуњеници у Мексику прелазе у политичаре

Превео: Борис Ђурић
Побуњеници у Мексику прелазе у политичаре

Мексико - Запатисти, најмоћнији политички побуњеници у Мексику у посљедњих 100 година, одричу се оружане револуције након деценија противљења влади из једног једноставног разлога, а то је пораст насиља у Мексику, са којим се земља више не може борити.

Број убиства у Мексику толико брзо расте да чак и покрет заснован на оружаној борби жели да се уздржи од насиља.

У држави је током посљедњих десет година рата против нарко-банди убијено до 100.000 људи, док се више од 30.000 води као нестало, а и ове се године биљеже рекордне цифре.

- Све ово показује до којег нивоа је Мексиканцима досадило насиље - каже професор политичких наука са Технолошког универзитета Монтереј Хесус Силва Херцог.

Он истиче да политички радикализам мора бити окренут миру, јер је јавни, друштвени и економски живот у Мексику сувише дуго "окрвављен".

Поткомандант Маркос, познати лидер побуњеника, недавно се попео на бину заједно са бројним борцима и младима и након неколико рунди аплауза, сликања и пјевања револуционарних пјесама тихо ју је напустио, што је у великој супротности са његовим ранијим запаљивим говорима о неједнакости и оружаној револуцији.

Одбацујући револуцију запатисти сада прелазе у политику и почињу се бавити изборима. Они су одабрали Марију Патрицио Мартинез (57), која се бори за права домородачких народа Мексика, да буде њихов кандидат на предсједничким изборима идуће године.

- У Мексику бити припадник домородачких народа значи бити третиран као полубиће, а ако сте жена, онда и мање - каже Патрицио Мартинез, која није запатиста.

Запатисти су се такође окренули од изградње војних барака и унапређења арсенала оружја ка изградњи школа и болница, те организовању живота у виду комуна, док на територији коју контролишу организовани криминал није успио продријети. Њихов нови модел организације друштва и нови политички покрет даје наду незадовољним Мексиканцима да постојећи систем управљања у земљи може бити другачији и бољи, са више демократије и мање корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана