Ово се сматра непристојним у Јапану

Businessinsider
Ово се сматра непристојним у Јапану

Са својим ритуалима и вjековним традицијама, Јапан може бити помало застрашујућ чак и најискуснијим путницима. Али нема разлога за бригу: у Јапану се више поштује труд него само извођење, пише "Business Insider".

„Сви разумију да долазите из другачије културе. Уколико се искрено потрудите да нешто научите, ми ћемо вас цјенити и нећемо се обазирати на грешке", тврди Јуко Ехара, стручњак за обичаје у Јапану.

Лоше опхођења према визит картама

Визит карта представља особу која вам је даје. Прихватите је са двије руке, и све вријеме будите окренути према особи која вам је даје. Прије него што је склоните, обавезно је погледајте.

Умакање пиринчаног дијела нигирија у соја сос

Како бисте избјегли распадање пиринча, окрените суши наопачке и умочите рибу у сос. Потрудите се да то урадите лагано и избјегавајте да суши натапате соја сосом пошто то може увредити кувара.

Немојте вертикално забадати штапиће у чинију са пиринчем

Будистима овај потез означава нуђење хране мртвима. Умјесто тога, положите штапиће хоризонтално преко чиније или их спустите на керамички држач који долази уз њих.

Погрешно везивање кимона

Уколико сте гост традиционалног јапанског смјештаја, можда ћете добити јукату или лагани памучни кимоно. Када га обучете, постарајте се да завијете лијеву страну преко десне. Супротно се чини само када се завијају мртви.

Не дозволите да босим ногама дотакнете земљу прије него што уђете у дом

Јапански домаћини врло често очекују да се изујете прије него што уђете у њихов дом. Уколико станете на земљу босом ногом, у кућу ћете унијети прашину и показати непоштовање према домаћину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана