Okrutna Mara Salvatruča

Srna
Okrutna Mara Salvatruča

San Salvador - Najozloglašenija svjetska banda salvadorska "Mara Salvatruča" ima okrutna pravila koja nikada ne mijenja - članstvo košta deset dolara, a bandu možete da napustite samo sa "nogama naprijed", odnosno mrtvi. Ova banda, poznata i kao "MS-13" broji gotovo 20.000 članova, a široj javnosti postala je poznata po brutalnim likvidacijama.

Banda je počela da djeluje 1980. godine u Los Anđelesu i prvobitno je štitila imigrante iz Salvadora od ostalih bandi.


Ubrzo su postali nasilniji, a kako bi ih policija "lovila" i deportovala nazad - počeli su da djeluju u zemljama iz kojih su dolazili u SAD - Salvadoru, Hondurasu i Meksiku.

Banda se bavi pljačkama, iznuđivanjem, trgovinom ljudima, oružjem i drogom, te izvršavanjem naručenih ubistava i otmica.

Vrhovni sud Salvadora proglasio je bandu terorističkom grupom, a 2012. godine američko Ministarstvo finansija proglasilo je "MS-13" kriminalnom organizacijom.

Da bi pristupili bandi, dovoljno je uplatiti 10 dolara. Nakon toga, treba proći pet nivoa da bi se pojedinac popeo na sam vrh hijerarhije, na kome su osobe koje "ne prljaju ruke", već izdaju naređenja.

Ciljna grupa bande su djeca u dobi od osam godina pa naviše koja žive u urbanim sredinama sa velikim postotkom imigranata iz Centralne Amerike. To su djeca poznata po "rizičnom ponašanju", koja dolaze iz nesređenih porodica.

Pristupanje bandi je posebno okrutno. Naime, "novajliju" tokom 13 sekundi ostale "kolege" nemilosrdno mlate čime god požele.

Nakon toga, u probnom periodu novi članovi se moraju dokazati tako što će nekoga ubiti ili počiniti neki drugi zločin.

Od članova se očekuje bespogovorna poslušnost. Ako svojim postupcima naškode ekipi, odgovorne čekaju sankcije i, često, smrt.

Banda organizuje sedmične sastanke na kojima novajlije i stariji članovi prilažu novac koji su kriminalnim aktivnostima "zaradili".

Glavešine koje odlučuju o likvidacijama obično su u bazi u Salvadoru, a putem društvenih mreža i mobilnih telefona stalno su u kontaktu sa članovima.

Članstvo u bandi je doživotno, ako neko poželi da ode - rizikuje svoj život, navodi "Dejli mejl".

Ernesto Smoki Miranda, jedan od osnivača bande je, nakon deportacije u San Salvador, pokušao da započne novi život.

Kao porodični čovjek i student prava, odbio je da prisustvuje slavlju povodom puštanja iz zatvora jednog člana bande.

Nekoliko časova kasnije pronađen je izrešetan na pragu svog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana