Obama nije prošao kao porotnik

Agencije
Obama nije prošao kao porotnik

Čikago - Bivši američki predsjednik Barak Obama nije prošao kao porotnik! Iako se juče uredno pojavio u sudu u Čikagu da bi obavio svoju dužnost, sudija ga nije odabrao za porotnika.

Obučen u tamni sako, preko košulje ali bez kravate, Obama je mahao prisutnima koji su se okupili ispred suda, nakon čega se popeo na 17. sprat gdje se sastao sa ostalim porotnicima, zaposlenima u sudu, advokatima i novinarima.

Malo prije podneva okružni sudija Timoti Evans rekao je novinarima da bivši predsjednik nije odabran za porotnika, ali da je bio spreman da svoju dužnost obavi ukoliko to od njega bude zahtijevano.

Zapravo, prema riječima njegovog portparola Kejti Hil, Obama je bio pozvan i 2010. godine, ali tada je bio jedan od najmoćnijih svjetskih lidera, pa je bio u mogućnosti da odgodi ovu dužnost.

U međuvremenu, kako se navodi, stekao je određeno iskustvo za porotnika gledajući 20-minutno video-uputstvo, u kojem voditelj Lester Holt detaljno objašnjava porotničku dužnost.

Kako agencija navodi, Obama je ličnost na najvišoj poziciji koja je pozvana da bude u poroti u Čikagu, ali nije prvi bivši predsjednik koji je bio pozvan. Naime, 2015. bio je pozvan Džordž Buš Mlađi, a 2003. Bil Klinton. Ni jedan od njih nije izabran za porotnika.

Obama, osim toga, nije ni prva poznata ličnost iz Čikaga koja je pozvana da obavi dužnost porotnika. Opra Vinfri bila je 2004. u poroti koja je izglasala krivicu jednog muškarca zbog ubistva.

Deceniju kasnije glumac Lorens Turo, poznatiji kao Mister Ti, pojavio se na sudu u Čikagu, ali nije bio izabran za porotnika.

Zvaničnog objašnjenja zbog čega Obama nije izabran za porotnika nije bilo, ali kako se navodi, nije neuobičajeno da sud pozove građane da budu porota, a zatim ih izuzme sa nekog suđenja.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, svaki potencijalni porotnik dobija 17.20 dolara novčane nadoknade od opštine, a Obama će svoj novac donirati okrugu Kuk.

Kako se navodi, Obama je u nasumičnom izvlačenju izbačen iz kruga porotnika i rečeno mu je da njegova usluga sudiji okruga Kuk Timotiju Evanu nije potrebna.

Hil je saopštila da bivši predsjednik "vjeruje da je najvažnija služba demokratije građanska služba i smatra da je porotnička dužnost suštinska obaveza građana".

Popularnost

Kad je stigao pred zgradu suda mnogobrojni građani, ali i zaposleni u sudu gurali su se da bi se fotografisali sa bivšim predsjednikom SAD Barakom Obamom. To govori da nije izgubio na popularnosti.

I, kao što obično biva, i ove su srijede budući porotnici nosili na sud knjige, ali su ovog puta ponijeli knjige koje napisao Obama s nadom da će od njega dobiti autogram.

- Pogledajte ovo. Vi ste znali da ću ja doći - upitao je Obama jednog čovjeka koji je držao kopiju njegove knjige "Snovi moga oca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana