Најчешћи митови у које људи још вjерују

express.hr
Најчешћи митови у које људи још вjерују

Сазнајте које су најчешће савремене заблуде...

Тамна страна Мјесеца

Мјесец нема тамну страну. Има само удаљенију страну, коју са Земље није могуће видјети, али која добија исту количину свјетлости као и нама ближа страна.

Астероиди, метеори, метеорити, која је разлика?

Разлика је у локацији. Астероид је велики камен који се налази негдје у свемиру. Метеор је велики камен који је ушао у Земљину атмосферу, а метеорит је комад тог камена који падне на земљу.

Гром не удара двапут у исто мјесто

То није правило. Гром, на примјер, често удара у високе зграде. Позната је и прича о тексашком ренџеру Роју Саливену кога је гром ударио чак седам пута.

Вирус је могуће убити

Вирус не можете убити. Можете га деактивирати, уништити, али га не можете убити. Вирус није ни био жив да би могао да се убије.

Годишња доба се смјењују због идеалне удаљености од Сунца

Звучи логично и смислено, али није тачно. Када се сјеверна хемисфера нагне ка Сунцу, ближа му је, па је мало топлије, а када је на супротној страни, удаљенија је, па је мало хладније. Ипак, то није то. Земља је удаљена од соларних вјетрова 62 милиона километара, па мало окретање на једну или на другу страну не значи много. Битан је само угао под којим зраци Сунца падају на Земљу.

Први људи и диносауруси су живјели у исто вријеме

Неки људи и данас вјерују у ову заблуду. Међутим, то није тачно. Између диносауруса и нас прошло је 65 милиона година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана