Мистерија која становнике овог града не престаје да плаши

Агенције
Мистерија која становнике овог града не престаје да плаши

Већ деценијама становнике градића Таос у Новом Мексику опсjеда мистериозни звук. Ријеч је о непрекидном нискофреквентном шуму који неки упоређују са удаљеним звуком рада дизел мотора. Стална изложеност овом звуку изазива главобоље, несаницу, непријатност, па чак и проблеме с дисањем.

Иако се може чути голим ухом, различити уређаји за детекцију звука нису успјели да га региструју. Штавише, у Таос су долазили бројни истраживачки тимови како би открили узроке ове необичне појаве, али до сада нико у томе није успио.

Шум је први пут пријављен раних деведесетих година прошлог вијека, а професор Џо Мулинс са Универзитета у Новом Мексику открио је да га чује два одсто од отприлике 5.000 становника Таоса. Звук се појави изненада, врло је тих, а људи га чују барем једном недјељно.

Свједоци тврде да се звук јаче чује у малим и затвореним просторима као што је аутомобил или кућа што додатно доприноси бизарности цијеле ситуације.

Теорије завјере

Недостатак стручног објашњења за ову појаву довела је до многих теорија завјере. Неки тврде да је звук производ ванземаљске активности, што додатно оправдавају чињеницом како се Таос налази свега 500 километара од Розвел у којем је 1947. године наводно пао неидентифицирани летећи објект.

Други вјерују да је шум има везе са тајним пројектом америчке војске која је већ радила испитивања с нискофреквентним звуковима у прошлости, док трећи претпостављају да је у питању неки природни феномен, односно проблем са слухом код особа које га чују.

Новија истраживања претпостављају да Таосов шум може бити посљедица два дубокоокеанска таласа исте фреквенције који путују у различитим смјеровима.

Необјашњиви звукови нису резервисани само за овај амерички градић – штавише, чују су се широм свијета. Ако имате бољу опрему, шум можете чути и на овом снимку са Јутјуба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана