Милион долара плаћају 17 квадрата стана у Монаку

Агенције
Милион долара плаћају 17 квадрата стана у Монаку

Монако - У Монаку је понестало земље и некретнина за нове милионере, па се размишља о насипима, односно о претварању морске површине у копно.

Због такве ситуације некретнине су на цијени, а многе досежу баснословне цифре. Тако се за милион долара у Монаку може купити само стан од свега 17 квадратних метара.

Ова област на Азурној обали на југу Француске је у озбиљном проблему због недостатка грађевинских површина. Кнежевина је готово у потпуности остала без некретнина и грађевинског земљишта које би могла продати, а заинтересованих богаташа је све више.

Очекује се да ће током сљедећих десет година хиљаде нових милионера хтјети да купи некретнину у тој кнежевини, у којој нема пореза на личне приходе.

Према тренутним подацима, 35 одсто становника Монака су милионери. У сљедећој деценији, око 2.700 богаташа могло би пожељети да живи у Монаку, показало је истраживање лондонске агенције за некретнине.

Како би привукао богаташе, кнез Алберт Други од Монака одобрио је пројекат урбаног проширивања вриједан 1,7 милијарди евра.

План је да се насипањем материјала море помјери и тако створи додатних шест хектара грађевинске зоне.

Монако, једна од мањих земаља на свијету, тренутно има само 202 хектара стамбене површине, наводи „Гардијан“.

На тих шест хектара планирају да изграде 120 стамбених јединица - станова и вила. Цијена би могла износити 100.000 долара по квадратном метру.

Нова стамбена површина предвиђена је уз „Казино де Монте Карло“. Нови кварт биће еколошки, јер ће све некретнине бити нискоенергетског типа, покретане добрим дијелом обновљивим изворима енергије.

Један од стручњака за некретнине Едуард де Малет Морган тврди да је због огромне потражње цијена квадрата у Монаку постала „потпуно сулуда“. За милион долара у Монаку се може купити само стан од 17 квадрата.

Коцкарнице, новац, „формула један“, скупи аутомобили, јахте, џет сет, гламур, порески рај, живот на високој нози... све су то асоцијације на Монако, односно Монте Карло!

У Монаку се порези не плаћају још од седамдесетих година 19. вијека, што је вјероватно разлог зашто се многи богаташи селе у ту земљу. Кнежевина се деценијама издржавала само од казина, међутим, однедавно се највише новца у државну касу слива од туризма.

Много је славних глумаца и спортиста, индустријалаца и тајкуна који су нашли своје квадрате за лагодан живот.

Мамац за туристе

Најбољи начин обиласка ове минијатурне државе Медитерана јесте пјешке, ногу-под-ногу булеварима, који углавном имају имена чланова династије Грималди. Постоје и необични лифтови, умјесто чекања на зелено свјетло на семафору, којима се може прећи на супротну страну улице, а такође и скратити пут пењања, јер је терен брдовит.

Оно што овој мини-држави на обали Средоземног мора даје посебан шарм јесте географски положај и природна љепота. Оно што је обавија велом мистичности јесте њена необична историја. Оно што је чини привлачном јесте њена економска политика. И све то, примамљиво је за туристе.

 (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана