Магарци носе поруке Хамаса

Борис Ђурић
Магарци носе поруке Хамаса

Када је Хамас недавно прекинуо привремено примирје и обновио ракетне нападе на Израел, показало се да је његово војно крило способно да на вријеме шаље поруке својим војницима на терену упркос великој штети коју је та организација претрпјела.

Палестинци су чак тврдили да су изгубили контакт са својим борцима. Међутим, није било тако.

- За разлику од осталих организација из тог региона, Хамас нема комуникациону мрежу са оптичким влакнима -  објашњава експерт за обавјештајне службе Шломо Шапиро, који се налази на челу катедре за политичке науке при Универзитету "Бар Илан".

Хамас преноси поруке на релативно кратку удаљеност.

- Управо у томе лежи њихова предност. Удаљеност између болнице Шифа у Гази, гдје је смјештено вођство Хамаса, и границе износи само неколико километара. Зато је уобичајен начин преношења порука путем гласника који возе мотоцикле или јашу магарце. Палестинци нису правили независну мрежу којом би повјерљиве информације и поруке слали жичаним путем - казао је Шапиро.

То представља приличну препреку за обавјештајце израелске војске јер не могу користити веома напредне технологије да би пратили комуникације Палестинаца.

Ипак, и поред тога Израелци су успјешни у спречавању активности палестинских милитаната.

Да би заобишли техничку надмоћ Израела, неке поруке Хамаса се шифрују и емитују путем радио и телевизијских станица.

- Радио водитељи добијају текст у којем се налази скривено значење. Постоје и случајеви када се од њих тражи да пусте одређену пјесму којом се даје сигнал палестинским милитантима на сјеверу појаса Газе да опале три баража ватре у централни дио Израела - каже експерт за дипломатију и стратегију из израелског центра "Херзлија" Барак Бен Зур, који је раније радио у главној израелској безбједносној агенцији.

Он вјерује да организације као што је Хамас не могу дуго крити своје планове и активности.

- Моћ система за сакупљање обавјештајних података, као што је случај са Израелом, толико је велика да је немогуће да многе ствари буду скривене дуго времена - објашњава он.

Додаје да Хамас више није група од неколико стотина чланова него организација која броји од 15.000 до 20.000 људи, у којој се увијек нађе неко ко ће "пустити" информације. Бен Зур каже да је могуће да су палестинске групе одабрале примитивне начине комуницирања након открића америчког звиждача Едвадра Сноудена о способности западних обавјештајних служби.

- Његова открића су сигурно многима отворила очи о технолошким могућностима америчких и британских обавјештајаца. Сада се вјерује да Израел убрзано стиче такве могућности - каже он.

Ипак, како постоји могућност наставка конфликта, долази до слабљења дисциплине. У организацији као што је Хамас спровођење тоталне дисциплине је немогуће.

У задње вријеме појављују се мишљења да се Израел сувише ослања на технолошка достигнућа и да су занемарили људски фактор. Израел се годинама ослањао на велики број шпијуна који су из палестинских територија слали вриједне информације.

Када је Хамас дошао на власт 2007. године, поставио је себи као главни циљ хватање људи који сарађују са Израелом.

- Нико тачно не зна колико произраелских агената дјелује на палестинској територији - писао је 2013. године Аднан Абу, стручњак популарног америчког портала "Ал Монитор".

Ни палестинске ни­ израелске власти нису саопштиле колико има тајних агената Израела у Палестини, али претпоставља се да их има око 10.000.

Страх од шпијуна

Становници Газе шапућу о постојању шпијуна и не вјерују било којем странцу који постави погрешно питање или се сусретне с борцима и њиховим породицама. Данас ова тајна сила шпијуна и агената представља једно од највећих оружја Израела.

- Хамас је, једноставно, у паници јер мисли да су израелски шпијуни продрли у организацију - рекао је један неименовани израелски официр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана