Десет држава које неће постојати за 100 година

Агенције
Десет држава које неће постојати за 100 година

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформирале - а тај процес није готов. Политички аналитичари објашњавају како појам нације, односно државе, није трајан, а свакако ни вjечан.

Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подjељене између њихових непријатеља, чини се да ће земље у будућности имати друге проблеме који ће их разјединити, односно уништити.

Од пријетњи као што су подизање нивоа мора до културалних и етничких подјела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава да преживи у садашњем издању наредних 100 година.

1. Холандија

Ефекти климатских промјена изазвани глобалним загревањем дјелују разорно на тропска острва, али тешко је замислити да оне могу да нанесу штету европским државама. Већина територија ове државе налази се или на нивоу мора или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загревање је питање опстанка за Холандију. Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора порастом својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама.

2. Сјеверна Кореја

Будући да се ова земља налази под диктатуром династије Ким од четрдесетих, чини се како је само питање времена када ће незадовољство у друштву да кулминира и експлодира. Постоје разна говоркања о покушајима неколико војних пучева који су се тајили од медија. Бројни аналитичари вјерују да ће до урушења система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Џонг-ун је већ неколико пута провео чистке међу својим најближим сарадницима и члановима породице показујући да ни за кога нема милости). Добре вијести за државу су свакако чињеница да након пада династије Ким, Јужна Кореја је спремна да улаже у поправак штете и уједињење нације.

3. Белгија

Иако је ова држава дом Уједињених народа, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подјељена у сукобу етничког питања подјеле на Фламанце и Валонце. Будући да не дјеле исти језик и имају бројне друге културолошке разноликости, може се очекивати је да Валонци успију у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе да допусте, већ циљају на апсолутну независност заједничке државе. Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до подјеле земље доћи већ у слиједећих двадесетак година.

4. Малдиви

За све оне који не вјерују у концепт глобалног загревања, Малдиви су стваран примјер на који треба обратити пажњу. Ова острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасности потонућа. Пријетња је постала толико велика да је бивши предсједник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији гдје би преселио цјелокупну популацију ако ниво мора настави да се подиже. Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загревања, а то би могло да се догоди око 2085. године.

5. Уједињено Краљевство

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независношћу, могуће је да ће распад затећи и ову свјетску силу. Шкотска је имала неуспјели покрет за независност 2014. Како је Велика Британија прошле године одлучила да изађе из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен из свих дијелова државе - и то ће постати тачка спора. Вјерује се да ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног Краљевства и да ће се као независне придружити ЕУ, а тај процес биће разрјешен у наредних 20 година.

6. Ирак

У ратном стању од 2011, ова је држава прави примјер свакодневног распадања. Након хапшења и егзекуције Садама Хусеина, који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подијељено. Раст популарности ИД привукао је пажњу на ову подјелу, те је поприлично очигледно како се земља на једвите јаде вјештачки одржава. Ирак је подијељен на три групације: суните, Курде и шиите, за које је поприлично невјероватно да ће се ујединит,и па се очекује да ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.

7. Кирибати

Ова острвска држава у средишњем дијелу Тихог океана до 1979. била је британска колонија, а чине је три сасвим одвојене острвске групе распршене на големом простору Тихог океана - Гилберт, Феникс и Лине. Сматрају се оличењем тропског раја, али свако ко жели да га посјети требало би то да учини брзо, јер је повишен ниво мора већ поплавио два острва. Уколико се тај тренд настави, велики дио државе би могао да постане море, а остатак више неће моћи да пружа основне услове за живот. Предсједник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да започну прихватање људи с Кирибата као сталне избјеглице.

8. Шпанија

Кад је економска криза погодила Шпанију 2008, учинила је толико штете да је земљу довела на сам руб распада - и још се није опоравила. Незапосленост је износила 24 одсто у јануару 2015, а до данас није ништа боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подјела међу становништвом. Регија Каталонија на западу Шпаније планира стицање независности уз велику потпору у јавности. На сјеверу земље налази се баскијска регија са својим терористичким ћелијама, који покушавају да стекну независност.

Ако се економска криза не ријеши и ове регије наставе да добијају популарност у борби за независност, велике су шансе да је Шпанији какву данас познајемо вријеме одбројано.

9. САД

С обзиром на историју, чињеница како је америчко становништво подијељено с дубоким културалним разликама и политичким ставовима између севера и југа још од Грађанског рата. У 2012. свих 50 држава је примило на хиљаде писама својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу и наставе се догађаји који само продубљују разлике - попут одабира Трампа за предсједника, велике су шансе да ће се САД преобликовати. Највјероватније је да ће се Аљаска и Тексас први одвојити.

10. Кина

Упркос томе што Кина има једну од најснажнијих економија на свијету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у наредних 100 година. Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико претећи да чак 250.0000 Кинеза због њега превремено умире сваке године. Предвиђања саме кинеска владе откривају како би та земља могла да остане без питке воде до 2030, а велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана