Асанж планирао бијег у хаљини

Приредио: Борис Ђурић
Асанж планирао бијег у хаљини

Лондон - Еквадорски званичници планирали су да оснивача "Виликикса" Џулијана Асанжа из њихове амбасаде у Лондону изведу у елегантној хаљини, да би непримијећено прошао поред полицајаца.

Званичници су смислили неколико начина да изведу Асанжа који у амбасади живи од 2012. године. Разматрали су могућност да се Асанж попне на кров амбасаде, а затим да преко кровова кућа у насељу Кенсингтон, гдје је смјештена амбасада, дође до оближњег хелипеда. Уколико не би био могућ бијег хеликоптером, мислили су да је најбоље рјешење да се изгуби у маси људи у шопинг центру Херодсу.

Једна од опција била је и да се Аустралијанац именује за представника Еквадора у Уједињеним нацијама, а да га затим изведу напоље у званичном аутомобилу амбасаде, под заштитом дипломатског имунитета. Еквадорски званичници су били свјесни великог присуства британске полиције када су планирали да изведу Асанжа у службеном аутомобилу.

Полицајци су били у улазном холу, на степеницама и излазима из лифтова. Ниједан од тих планова нису покушавали да изведу, јер их је, осим присуства полиције, бринула и напредна технологија која може детектовати топлоту људског тијела.

Еквадор је дао 2012. године политички азил Асанжу којем пријети екстрадиција у Шведску због истраге о наводном силовању и сексуалном нападу. Асанж је одлучио да остане у амбасади рекавши тада да није имао другог избора него да тражи азил. Шведска није могла гарантовати да ће по доласку у Стокхолм бити испоручен у САД, гдје се треба суочити са оптужбама за шпијунажу у вези са повјерљивим документима које је објавио сајт "Викиликс".

Шведски званичници су рекли да су близу договора са Еквадором да се Асанж испита у Лондону прије краја године. Ипак портпорол британског Скотланд јарда је изјавио "да ће Асанж бити ухапшен због нарушавања услова пуштања на слободу уз кауцију.

Шпијунирање

Према наводима портала "Фокус Еквадор", еквадорска обавјештајна служба Сенаин је шпијунирала Асанжа у амбасади и саставила је извјештај о њему. Осим различитих планова за бијег извјештај описује сукобе Асанжа и редара амбасаде као и стање његовог менталног здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана