Amerikanci opremom od milijarde obuzdavaju Ruse

Srna
Amerikanci opremom od milijarde obuzdavaju Ruse

Vašington/Moskva - Pentagon traži 6,5 milijardi dolara da bi u Evropi, kako se navodi, "obuzdao Rusiju", ali ruski vojni eksperti tvrde da Moskva neće ulaziti u trku u naoružavanju, jer je ona glavni cilj američke strategije.

U okviru specijalnog projekta "Evropska inicijativa odvraćanja", SAD planiraju da tokom naredne finansijske godine, koja počinje u oktobru, prebace na Stari kontinent vojnu tehniku vrijednu najmanje 1,3 milijarde dolara.

Zamjenik direktora odjeljenja Pentagona za budžet Kopnenih snaga Dejvis Velš precizira da će ka Evropi krenuti najmanje 40 tenkova "abrams", čija je vrijednost 455 miliona dolara, javile su agencije.

Tu je i 61 raketa "PAK-3 MSE" u vrijednosti 260 miliona dolara, 66 višenamjenskih oklopnih transportera (230 miliona dolara), 61 borbena mašina pješadije "M2 bredli" (205 miliona dolara) i rakete "himars" u vrijednosti od 171 milion dolara.

Takođe, 250 miliona dolara predviđeno je za zaštitu "teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine", što podrazumijeva savjetovanje, obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Vojni eksperti smatraju da će dobar dio tih sredstava otići na obnavljanje infrastrukture oko granica Rusije, kakva je bila za vrijeme Hladnog rata, kao i na obnavljanje baza, troškove izviđačkih letova i slično.

U preliminarnoj verziji "Pregleda nuklearne politike" Vašingtona, objavljenoj u januaru, navodi se da je za "obuzdavanje" Rusije planirano da bude iskorišćena takozvana nuklearna trijada SAD - strateška avijacija, interkontinentalne balističke rakete (ICBM) i atomske podmornice.

Ruski analitičari objašnjavaju da je potreba za modernizacijom nuklearne trijade sazrela odavno. Kako kažu, u posljednjih 30 godina nuklearno oružje SAD nije doživjelo nikakve promjene, velika količina oružja je zastarjela, a mnogim bojevim glavama je prošao rok trajanja.

Analitičar Vladimir Vasiljev kaže da je Rusija u posljednjih nekoliko godina uložila mnogo u modernizaciju svoje nuklearne trijade, ali da je teško reći u kojoj mjeri će ta modernizacija biti simetrična američkoj, prenosi "Sputnjik".

Ipak, on vjeruje da će Rusija biti u stanju da odgovori. Stručnjaci objašnjavaju da to oružje niko ne namjerava da iskoristi, već da je cilj SAD da natjeraju Rusiju da uđe u trku u naoružanju i ne dozvoli joj da investira u privredu, nauku i obrazovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana