Афера у Великој Британији: Муслимански радикал на челу Лондона?

Агенције
Афера у Великој Британији: Муслимански радикал на челу Лондона?

Лондон - Лондон би могао да добије првог муслиманског градоначелника лабуристу Садика Кана, кога премијер Дејвид Камерон оптужује да одржава везе са исламским радикалима.

Према анкетама, кандидат лабуриста Садик Кан у предности је пред својим ривалом из редова конзервативаца Зеком Голдсмитом. Кан, бивши адвокат за људска права, у кампањи наглашава своје скромне почетке, док Голдсмит долази из једне од најбогатијих британских породица.

- Мој отац је био возач аутобуса, а мајка кројачица. Лондон ми је дао шансу да након живота у социјалном стану дођем до мјеста у влади - каже Кан, пето од осморо дјеце пакистанских досељеника.

С друге стране, Голдсмит најављује да ће наставити политику досадашњег популарног градоначелника Бориса Џонсона, који тренутно предводи кампању за излазак Британије из ЕУ на референдуму 23. јуна.

- Борис је у два мандата вратио Лондон на карту свијета. Имамо рекордна улагања, пораст броја запослених и пад криминала - навео је Голдсмит, чије се лично богатство процјењује на 75 милиона фунти.

Скандал је ескалирао у парламенту када је премијер Дејвид Камерон поручио да су лабуристи за свог кандидата у Лондону изабрали некога ко је "на истој платформи са екстремистима". На то је реаговао лидер опозиције Џереми Корбин који је поручио Камерону да се "понаша срамотно".

Међутим, Камерон истиче да се Кан девет пута појавио на скуповима Сулејмана Ганија, муслиманског клерика за којег премијер тврди да подржава Исламску државу (ИС).

Кан није негирао да је био на Ганијевим скуповима, али тврди да је то чинио само у својству адвоката за људска права.

Оба водећа кандидата обећавају да ће ријешити највеће лондонске проблеме - неадекватну транспортну инфраструктуру и кризу становања.

"Брексит" нема велику улогу у кампањи, али и ту се Кан и Голдсмит разилазе. Кан је против, а Голдсмит подржава излазак Британије из Уније.

Ситуација је посљедњих седмица постала напетија због тврдње конзервативаца да је Кан повезан са екстремистима.

Бивши министар предузетништва у коалиционој влади са конзервативцима, либерални демократа Винс Кебл оптужио је Голдсмита да се придружио "антимуслиманској кампањи" против Кана. Кебл је реаговао након што је Голдсмит свог противкандидата назвао "радикалом" и подржао такве тврдње одштампане на пропагандним лецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана