Miris Jadrana i durmitorske staze idealni spoj za odmor

Pripremila: Danijela Stokanić
Miris Jadrana i durmitorske staze idealni spoj za odmor

Budva - More, lude i nezaboravne novogodišnje proslave na otvorenom, planinska ekskluziva i nova doza adrenalina, sve to očekuje one koji se odluče da im Crna Gora bude prvi izbor kako za proslavu novogodišnjih praznika tako i za nezaboravan odmor.

I ove godine, primorski gradovi poput Budve, Herceg Novog, Tivta i Bara spremno dočekuju goste u namjeri da opravdaju epitet najboljih novogodišnjih proslava pod vedrim nebom.

Novogodišnja proslava na otvorenom je trend koji se na ovim prostorima praktikuje u posljednjih nekoliko godina, a „blage“ decembarske noći bez snijega  pogoduju  da se sve više ljudi opredjeljuju da im jedini izbor zabave za novu godinu budu trgovi i pokoji topli napitak.

Crna Gora je na neki način postala brend kada je u pitanju proslava nove godine na otvorenom, a svjesni su toga i organizatori, pa su i ove godine uspjeli da najveće muzičke zvijezde na ovim prostorima dovedu u tamošnje primorske gradove.

Sinonim dobrog provoda i odličnog zvuka na otvorenom je najatraktivniji grad Crne Gore - Budva koja i ove godine novogodišnju zabavu počinje već 29. decembra koncertima koncertgrupe „Hladno pivo“ i „S.A.R.S“, dok će 30.  decembra svi gosti na otvorenom imati priliku da uživaju uz dobre zvuke rokenrola i to uz „Bajagu i instruktore“. Rokenrol zabava se nastavlja i za novogodišnju noć, 31. decembar gdje će sve posjetioce na otvorenom u Budvi zabavljati „Bijelo dugme“.

Takođe, i ostali primorski gradovi na svom trgu ugostiće najveće zvijezde muzičke balkanske scene, pa će Gibonni pjevati u Tivtu, a pjevačica raskošnog glasa Marija Šerifović novogodišnju noć proslaviće sa svim posjetiocima Bara. 

Međutim, nije samo miris Jadrana u januaru, kvalitetna  muzika i zabava na otvorenom nešto što Crnu Goru izdvaja od ostalih  i zbog čega je postala najpoznatija destinacija za novogodišnje praznike. Ova zemlja nudi brojne mogućnosti za potpun odmor, a idealan bijeg od stvarnosti, stresa svakodnevice su crnogorske planine koje spremno dočekuju goste.  U crnogorskim ski-centrima Žabljak, Kolašin, Vučje, Lokve i Turjak već su počeli da pristižu prvi gosti, a zbog povoljnih vremenskih prilika, turisti već sada mogu da uživaju u snijegu i da se prepuste zimskim čarolijama.

- Nova sezona donosi poboljšan kvalitet ponude i usluga u svim segmentima turizma. U Kolašinu je prethodne zime otvoren prvi brendirani hotel na sjeveru „Four Points bdž Sheraton“. O interesovanju gostiju za ovaj hotel najbolje govori podatak da je za period katoličkog Božića već rasprodat, a dobar buking najavljen je i tokom cijele zimske sezone -  istakla je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić.

Dodala je da novootvoreni mali hoteli sa visokim nivoom usluge, kao i obogaćena ponuda sa dodatnim velnes i spa sadržajima, značajno su doprinijeli sadržaju ponude smještaja za ovu sezonu kako u primorskom tako u planinskom dijelu Crne Gore.

Organizator i uvjeravaju da će sve žičare i staze na svim crnogorskim skijalištima ove sezone biti u funkciji. Na skijalištima će se, kako je planirano, organizovati dnevne zabave, promocije, tematske radionice i programi animacije za najmlađe posjetioce.

Ono što je novo i zanimljivo u zimskim centrima Crne Gore jesu i dva avanturistička parka koja će raditi tokom cijele godine u ski centru Kolašin i Savin Kuk.

Osim avanturističkih parkova, Crna Gore je ove godine posebno spremna za sve one koji su željni nove doze adrenalina. Primjera radi, gosti koji se odluče za odmor na crnogorskim planinama mogu uživati u zimskim varijantama jahanja konja, raftingu, džip safariju, penjanju po prirodnim i vještačkim stijenama, vožnji motornim sankama po Durmitoru, Sinjajevini, Bjelasici, Komovima i mnogim drugim manje uobičajenim aktivnostima na planini. Brojna etno-sela kao što su Montenegro, Jatak, Nevidio, Štavna, Izlazak, Vuković i druga, pružaju udoban smještaj, a tokom zime organizuju i atraktivne izlete, skijaške aranžmane i uspone.

Cijene

Crnogorski ski-centri formirali su cijene usluga koje su i ove godine veoma pristupačne. Primjera radi, cijene hotelskog i privatnog smještaja su raznovrsne I zavise od vrste i kategorije smještaja. Cijene na bazi polupansiona u hotelima u ski-centrima tokom zimske sezone se kreću od 24 evra  u hotelima sa tri zvjezdice,  od  35 evra u hotelima sa četiri zvjezdice, a u privatnom smještaju od deset evra  do 20 evra po osobi, u zavisnosti od kategorije i lokacije objekta. Što se tiče cijena ski pasa, primjera radi, jednodnevni ski pas za odrasle je 15 evra u Kolašinu (Kolašin 1450) i na Žabljaku (Šavnik), deset evra u Ski-centru Vučje, osam evra na Turjaku i slično. Dnevno iznajmljivanje opreme iznosiće  od pet evra do 13 evra u zavisnosti o kom ski-centru je riječ. Cijena u avanturističkim parkovima za najmlađe iznosi pet evra, za juniore osam evra, a za odrasle deset evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana