15 božanstvenih rijeka svijeta

CNN, B92
15 božanstvenih rijeka svijeta

Rijeke su svojevrsne arterije u tijelu naše planete. Pravi izvor života.


Osim toga, rijeke omogućavaju brz saobraćaj i interesantan pogled na zemlje kroz koje protiču.

Predstavljamo vam 15 rijeka koje vrijedi vidjeti uživo, a koje su odabrane na osnovu pet kriterijuma: ljepota pejzaža, divlji svijet, kulura, avantura, mogućnosti za aktivnosti na vodi.

15. Volga (Rusija)

Prema staroj ruskoj poslovici, poznavati Rusiju, znači poznavati Volgu.

Rijeka koja protiče kroz srce ove zemlje, "Majka Volga" prolazi kroz 11 od 20 najvećih gradova Rusije, što objašnjava zašto je tako popularna za krstarenja.

Ipak, zamrznuta je tokom tri mjeseca godišnje, pa ju je najbolje posjetiti u jeku ljeta.

14. Rijeka Li (Kina)

Kina je možda poznata po Jangceu, ali mnogi smatraju da je rijeka Li, ili Lišui, daleko ljepša.

Geolozi su odavno zaljubljeni u karstni krajolik kroz koji protiče i povezuje krečnjačke litice vijetnamskog Ha Long zaliva i provincije Guangsi.

Iako je moguće uplatiti ture koje vode duž cijelog njenog toga, neki se opredeljuju da je obiđu na tradicionalan načina – na splavovima od bambusa.

13. Loara (Francuska)

Ova predivna rijeka duž čijeg toka ima mnogo zamaka koji svjedoče o istoriji Evrope, možda je i najbolji izbor ako želite riječno krstarenje Starim kontinentom.

Usput ćete moći da obiđete brojne vinograde i uživate u božanstvenim pejzažima Francuske.

12. Kolorado (SAD, Meksiko)

Glavni vodeni put severozapada SAD, Kolorado nudi ponešto za svakog putnika.

Izvire u Stjenovitim planinama, a zatim ga zauzdavaju brane zahvaljujući kojim su nastala vještačka jezera Pauel u Arizoni, Mid u Nevadi i Havasu na granici Kalifornije i Arizone.

Svako od njih postalo je popularno izletište, ali najveći broj posjetilaca ipak privlači dio rijeke koji protiče kroz Veliki kanjon.

Dalje ka jugu, rijeka protiče kroz utočišta rijetkih životinja, prije nego što se potpuno isuši u Meksičkoj pustinji.

11. Kanjo Kristales (Kolumbija)

Poznata kao rijeka "koja je pobjegla iz raja", Kanjo Kristales u centralnoj Kolumbiji gotovo uvijek se nalazi na listama najljepših rijeka svijeta.

Najveći dio godine, ova pritoka rijeke Orinoko, liči na bilo koju rijeku na svijetu. Međutim, tokom ljeta, kada toplota olakšava razmnožavanje riječnih algi, rijeka doživljava pravu "eksploziju" boja.

Dugo godina je zbog vojnih intervencija u ovom području bila van domašaja turista, ali sada je konačno mogu posjetiti.

10. Nil (Afrika)

Iako Nil protiče kroz ukupno 11 država, većina ljudi najdužu rijeku na svijetu povezuje sa Egiptom.

Od Doline kraljeva, do monumentalnog Hrama u Luksoru, rijeka prolazi kroz gotovo sva mjesta u Egiptu sa arheološkim nalazištima.

Krstarenje je obično najbolji način da sve na miru razgledate i posmatrate život koji zajedno s rijekom teče posljednjih 5.000 godina.

9. Futalefu (Argentina, Čile)

Ova rijeka nastaje zahvaljujući glacijalnim jezerima u Argentini, zahvaljujući kojim ima kristalnu boju akvamarina. Ona prelazi Ande i u slapovima teče niz jugoistočne padine Čilea, gdje se između novembra i marta skupljaju zavisnici od adrenalina, željni da ukrote njene brzake splavom ili kajakom.

Oivičena šumama i granitnim liticama, ova fascinantna rijeka popularna je i među pecarošima, a posjećuju je i ljubitelji biciklizma, planinarenja i jahanja.

8. Gang (Indija, Bangladeš)

Najnaseljeniji rječni basen na svijetu "Majka Ganga" svakako nije najčistiji ili najljepši vodeni tok na svijetu, ali je za mnoge najsvetiji.

U njoj se kupaju hiljade hodočasnika kod svetog grada Varanasi. Ipak, ako ne pripadate hinduističkoj jveri, bolje bi bilo da je obiđete bliže njenom himalajskom izvoru.

Tu se nalazi grad Rišikeš iz kog kreću rafting ture Gangom.

7. Kenaj (SAD)

Ova rijeka koja teče jugom poluostrva Kenaj na Aljasci predstavlja najpopularniju destinaciju za pecaroše širom SAD.

Svake godine, ovdje se mreste lososi, zbog kojih pored rijeke možete vidjeti i grizlije i losove, mrke medvjede i brojne vrste ptica.

Beluga kitovi, takođe se mogu vidjeti u proljeće u donjem toku rijeke.

Ova prelijepa rijeka idealna je za safarije ili višednevne avanture na kajaku.

6. Iravadi (Mjanmar)

Ako ste već vidjeli veličanstveni Mekong, trebalo bi da posjetite Mjanmar, gdje riječni turizam postaje sve popularniji.

Nekoliko međunarodnih kompanija sada nudi rječna krstarenja ovom misterioznom rijekom, koja obuhvataju i posjetu hramovima, udaljenim selima i poznatim budističkim svetilištima.

5. Dunav i Rajna (Evropa)

Prva riječna krstarenja u Evropi organizovana su upravo na Dunavu i Rajni i to s dobrim razlogom.

Ove rijeke povezane sistemom kanala ispreplitane su preko 12 zemalja, pa duž njihovih tokova možete vidjeti brojne barokne katedrale, srednjevjekovne gradove i romantične tvrđave.

Najpoznatiji dio Rajne između Bona i Bingena moguće je obići trajektom i to za samo jedan dan. Dunav, naravno, nudi mnogo više, zbog čega vam je potrebno nekoliko dana da pogledate sve ljepote koje se nalaze duž njegovog toka.

4. Sepik (Papua Nova Gvineja, Indonezija)

Ova rijeka smatra se Amazonom azijske pacifičke regije jer je njen sliv jedan od najbogatijih ekosistema na svijetu.

Protiče kroz planine, guste tropske šume i močvare, prije nego što se ulije u Bizmarkovo more na sjeveru Papue Nove Gvineje.

Ovaj dio svijeta ostao je nepromjenjen vijekovima, pa rječna krstarenja nude uvid u jedinstvenu kulturu lokalnih zajednica.

3. Kahabon (Gvatemala)

Nikad niste čuli za Kahabon? To i ne čudi, budući da je do prije nekoliko godina bila gotovo nepoznata ostatku svijeta. Međutim, onda su ljubitelji prirode čuli za njenu ljepotu i počeli da je obilaze u sve većem broju.

U blizini sela Lankvin rijeka daje najljepše od sebe, budući da se uliva u prirodne bazene od krečnjaka, kojima možete prići zahvaljujući obližnjim planinarskim stazama.

Lokalni hosteli takođe nude ekskurzije do ove rijeke, pa čak i obilazak pećinskih sistema koji postoje duž njenog toka.

2. Zambezi (Afrika)

Ona je izvor života za ogroman broj divljih životinja, koje možete vidjeti na rafting turama. U središnjem dijelu toka, na kom se nalazi granica između Zambije i Zimbabvea, možete isprobati bandži skokove sa jednog od najvećih afričkih vodopada, ili isprobati brzake idealne za rafting.

Životinjski svijet – od nilskih konja do velikih mačaka – možete posmatrati u okviru safari tura koje vode duž donjeg toka rijeke, nedaleko od Indijskog okeana.

1. Amazon (Južna Amerika)

Na vrhu liste najboljih vodenih puteva za ljubitelje putovanja, nalazi se Amazon koji kao zmija vijuga kroz džungle devet južnoameričkih država i pruža dom za više od 400 indijanskih plemena i desetinu od svih poznatih životinjskih vrsta na zemlji.

Bekpekeri najviše vole dio toka u Boliviji jer se tu organizuju ture u posebni čamcima koje obuhvataju i druženje sa ružičastim delfinima, pecanje pirana i praćenje ogromnih anakondi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana