Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: За безбједну границу нам недостаје 500 полицајаца

Жељка Домазет
Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: За безбједну границу нам недостаје 500 полицајаца

Тренутно нам недостаје више од 500 полицијских службеника.

Због тога имамо значајно умањене људске ресурсе које можемо ангажовати на пословима надзора државне границе, рекао је директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

ГЛАС: Који су акутни проблеми са којима се суочава Гранична полиција БиХ, посебно због мигрантске кризе?

ГАЛИЋ: Као што смо и раније у више наврата истицали, основну отежавајућу околност представља чињеница да Граничној полицији БиХ тренутно недостаје више од 500 полицијских службеника. Због тога тренутно имамо значајно умањене људске ресурсе које можемо ангажовати на пословима надзора државне границе. То знатно отежава обављање послова надзора државне границе БиХ као основног начина откривања и спречавања илегалних миграција.

ГЛАС: Колико је илегалних миграната од почетка ове године регистровала Гранична полиција?

ГАЛИЋ: Територија БиХ је крајем 2017. и током 2018. године изложена повећаном миграционом притиску при чему је највећи број илегалних прелазака државне границе БиХ, на улазу у БиХ, забиљежен на границама са Србијом и Црном Гором, прецизније у зонама одговорности јединица Граничне полиције Требиње, Хум, Вишеград, Зворник и Бијељина. Када је у питању излаз из БиХ, највећи број илегалних прелазака државне границе забиљежен је на граници са Хрватском у зони одговорности јединица Граничне полиције Велика Кладуша и Изачић. Осим наведеног, покушаји илегалних прелазака државне границе према Хрватској евидентирани су у мањој или већој мјери и у јединицама чије подручје одговорности обухвата границу између БиХ и Хрватске (Дољани, Горица, Каменско, Стрмица, Добрљин, Градишка). Од почетка 2018. године закључно с 3. јулом полицијски службеници Граничне полиције БиХ поступали су према 7.710 илегалних миграната, од чега је 2.466 особа регистровано у илегалном преласку државне границе и предати су у надлежност Службе за послове са странцима, док су 5.244 особе спријечене у илегалном преласку државне границе предузимањем мјера и радњи надзора државне границе непосредно уз граничну линију.

ГЛАС: Колико је заштићена граница БиХ?

ГАЛИЋ: Суочени с недостатком полицијских службеника и обавезама које имамо у погледу актуелне мигрантске кризе и посљедичне потребе за појачаним активностима надзора државне границе, вршимо рационалне интерне прерасподјеле полицијских службеника на пословима граничних провјера и надзора државне границе. Знатан број наших полицијских службеника усљед ових разлога ванредно и прековремено ангажујемо како бисмо били у могућности да испунимо све своје обавезе. Уз мјеру одвраћања илегалних миграната, припадници Граничне полиције БиХ континуирано реализују патроле, надзор и осматрање, прикупљају обавјештајно-безбједносне податке, постављају засједе и контролне пунктове и реализују мјешовите патроле уз заједничку државну границу са сусједним земљама. Истовремено прикупљају податке о организованим криминалним групама које користе несрећу миграната и стичу противправну имовинску корист за њихов превоз и кријумчарење. Као резултат наведене активности Гранична полиција БиХ је у априлу 2018. успјешно реализовала завршне активности оперативних акција “Таурус” и “OX” усмјерених против кријумчарења миграната. Припадници Граничне полиције БиХ идентификовали су више од 30 особа у двије организоване криминалне групе које су учествовале у незаконитим активностима с циљем кријумчарења миграната из БиХ у Хрватску. Обје групе дјеловале су на подручју Бихаћа и Велике Кладуше. Документовано је да су извршили кријумчарење и превоз најмање 100 страних држављана, међу којима су били држављани Турске и с подручја Косова, те у нешто мањем броју држављани Авганистана и Ирака. Дужан сам овим путем да захвалим свим колегама, полицијским службеницима Граничне полиције БиХ, који су пружили максимум и пружају га и у овим тренуцима.

ГЛАС: У којој мјери је опремљена и обучена Гранична полиција?

ГАЛИЋ: Полицијски службеници Граничне полиције БиХ посједују основну полицијску опрему и различите врсте специјалистичке опреме за вршење послова граничних провјера и надзора границе. Обнављање постојеће и набавка нове опреме врши се у складу са расположивим могућностима из властитих средстава и посредством донатора. У складу са развијеним наставним плановима и програмима, припадници Граничне полиције се редовно едукују кроз различите специјалистичке обуке.

ГЛАС: Кадети Граничне полиције чекају на обуку јер Агенцији за школовање и стручно усавршавање БиХ није дозначен новац за завршетак објекта за обуку иако је одобрен. Како то коментаришете и да ли то сматрате неком врстом опструкције?

ГАЛИЋ: Не могу коментарисати новонасталу ситуацију у вези с тим. Када је ријеч о школовању кадета, Гранична полиција БиХ је у фебруару 2018. године Министарству безбједности БиХ доставила приједлог плана пријема кадета за 2018. којим је тражила пријем 100 кадета у чину полицајац, као што је и планирано у нашем оквирном буџету за период од 2018. до 2020. године. Овај приједлог је усвојио Савјет министара БиХ и од Министарства безбједности је достављена информација да је одлука упућена на објављивање у “Службеном гласнику БиХ”.

Помоћ на граници

ГЛАС: Граничној полицији БиХ прикључени су и полицајци из РС и Брчко дистрикта. Колико вам је тај потез олакшао посао?

ГАЛИЋ: Сарадња полицијских агенција у БиХ и сарадња с граничним полицијама сусједних држава у вези са контролом илегалних миграција представља најефикаснији механизам за контролу илегалних миграција. Само јединственим регионалним приступом и сарадњом свих држава које се налазе на мигрантској рути може се контролисати питање илегалних миграција. Због тога је веома битан ангажман полицијских службеника из Дирекције за координацију полицијских тијела, Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), Министарства унутрашњих послова РС и Полиције Брчко дистрикта који су распоређени на источном дијелу границе и заједно с полицијским службеницима Граничне полиције БиХ врше надзор државне границе с циљем спречавања илегалних миграција. Желим да захвалим руководству наведених полицијских агенција и Министарству безбједности на додијељеној испомоћи која нам је у овом тренутку веома значајна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана