Војска на тенковима ушла у Славјанск, нове жртве

Aгенције
Војска на тенковима ушла у Славјанск, нове жртве

"Антитерористичка акција" Кијева на истоку Украјине настављена је и данас, а специјалци на тенковима улазе у јако упориште проруских снага Славјанск, јавио је Би-Би-Си (BBC).

Репортери с лица мjеста јављају да има жртава на обе стране.

Према најновијим подацима војска је уништила три контролна пункта у овом граду и убила најмање петорицу припадника проруских снага.

Кад се пет лаких оклопних возила украјинске војске приближило контролном пункту из правца Свјатогорска, града над којим је званични Кијев јуче поново преузео контролу, проруски демонстранти су запалили барикаде од гума у покушају да смање видљивост.

У року од пола сата су украјинске снаге, међутим, преузеле контролу над контролним пунктом, који се налази у близини села Хрестишче, навео је новинар Ројтерса, додајући да се током инцидента нису чули никакви пуцњи.

Агенција АФП је јавила да је украјинска војска у оклопним возилима прошла тај контролни пункт и кренула ка улазу у град.

Извjештач француске агенције наводи да је у акцију, поред оклопних возила, укључен и један хеликоптер, као и да се приликом надлетања хеликоптерамогу чути пуцњи.

Према најновијим информацијама са лица мjеста, војска се повукла послijе заузимања пунктова и опколила град.

Није јасно зашто се војска повукла послijе два часа, пренијела је агенција Ројтерс, послије чега је локална "народна милиција" поново заузела положаје и додатно их утврдила.

Проруски демонстранти, који су досад држали под контролом Славјанск, сада се повлаче на дефанзивне положаје.

Новинари преко Твитера јављају да је народ у центру Славјанска направио живи штит. Они узвикују "Јацењук и Турчинов су убице!"

Наводно је у овом граду убијен и младић од 18 година који је био ненаоружан.

Привремене проруске власти Доњецка захтјевају да се војска хитно повуче из града.

Према непровјереним информацијама грађани Славјанска успјели су да одбију први удар војске.

Портпарол локалних снага самоодбране Стела Хорочева је за АФП изјавила да је свим цивилима наложено да напусте зграду градске скупштине у Славјанску.
"Наоружани људи који штите скупштину ће остати на својим позицијама", истакла је она.

Јутрос се догодио још један инцидент када су наоружани мушкарци напали контролни пункт проруских снага у Славјенску, при чему је убијено двоје људи, изјавила је Хорочева, портпаролка снага одбране овог града, за Раша Тудеј.

"Сумњива група људи у аутомобилу пролазила је крај контролног пункта, а када су им снаге самоодбране пришле како би провериле ко су, они су отворили ватру", рекла је Хорошева.

Украјинска влада је данас саопштила да су њене трупе синоћ одбиле напад на базу у Артемивску, граду између Доњецка и Славјанска на истоку земље.

Један украјински војник је задобио повреде кад је око 70 људи, за које је украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков на свом профилу на Фејсбуку написао да су их предводили руски војници, напало војну базу у Артемивску, пренио је Ројтерс.

У Доњецку је најављена и мобилизација присталица федералне Украјине поводом операције коју су кијевске власти започеле у Славјанску, рекао је представник руководства самопроглашене Народне Републике Доњецк.

"У Славјанску је покренута операција уз употребу свих наоружања, што значи само једно - грађански рат", рекао је он, преносе локални медији.

Руководство самопроглашене Доњецке народне републике ће одржати референдум о суверенитету у исто вријеме кад и Луганска област, рекао је један од лидера републике Денис Пушилин.

"Референдум ће се одржати најкасније 11. маја", рекао је Пушилин, а пренио Глас Русије.

Уколико буде изгласан на референдуму, суверенитет ће омогућити региону Доњецка да ступи у федеративне или конфедеративне односе са било којом земљом, независно од географског положаја, укључујући Русију и Украјину, или да постане независна држава, рекао је лидер Доњецке републике.

 

Пушилин је нагласио и да се избори за предсједника Украјине, заказани за 25. маја, неће одржати у Доњецку, као и да ће до референдума Доњецка област ипак плаћати порез Кијеву.

Руска војска вјежба

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је данас да је руска влада наредила нове војне вјежбе у руским областима које граниче са Украјином, а као одговор на акције украјинских оруузаних снага против проруских сепаратиста на истоку Украјине. "Уколико та војна машинерија не стане, то ће довести до великог броја мртвих и рањених. Такође, планиране вежбе снага NATO у Пољској и балтичким државама не доприносе нормализације ситуације око Украјине", рекао је Шојгу. "Приморани смо да реагујемо на такав развој ситуације", рекао је Шојгу а пренијеле руске новинске агенције. "Од данас, војне вежбе су почеле у областима које граниче с Украјином и у њима учествују батаљони тактичких снага у јужним и западним областима", рекао је Шојгу а пренио Ројтерс.

Аваков је додао и да су проруски демонстранти напустили зграду градске скупштине у Мариупољу, индустријском граду на обали Црног мора, као и да се градоначелник тог града вратио на своје радно мјесто, што је у складу са договором постигнутим са Русијом на преговорима у Женеви 17. априла.

 

Упозорење Путина

Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је данас да ће Украјина трпјети косеквенце ако настави да употребљава војску против властитог народа.

Предсједник Русије је акцију Кијева окарактерисао као "казнену меру" против проруских присталица, која ће несумњиво имати посљедице и по међусобне односе двије државе.
Он, међутим, није прецизирао какве би могле да буду те посљедице.
Путин је, преноси АФП, назвао актуелне прозападне власти у Кијеву хунтом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана