Vehabije djeluju pod okriljem politike

Goran Maunaga
Vehabije djeluju pod okriljem politike

BANjALUKA - Teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, koji je u petak izvršio vehabija iz Novog Pazara Mevlid Jašarević, posljedica je politike koju su devedesetih godina prošlog vijeka u BiH vodili tadašnji bošnjački lideri, smatraju analitičari.

Profesor Fakulteta za bezbjednost u Beogradu Zoran Dragišić rekao je "Glasu Srpske" da postoje dokazi da je početkom devedesetih godina prošlog vijeka tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović, uz pomoć stranih obavještajnih službi, u BiH doveo mudžahedine koji su ratovali u Avganistanu.

- Ovo što se desilo u Sarajevu gorki su plodovi onoga što je urađeno devedesetih godina. To nije moglo da se dogodi bez političke podrške, a posledice toga živimo i danas. Ta politika posejana je i među delom današnjeg političkog establišmenta u BiH. Bakir Izetbegović je potvrdio da će slediti politiku svoga oca - kaže Dragišić ističući da je takva politika potpuno pogrešna, jer BiH guraju u dublje podjele i nove ratove.

On smatra da Bakir Izetbegović i reis Mustafa Cerić pružaju političku podršku vehabijama u BiH.

- Rđav je put onih koji misle da mogu da ojačaju svoju političku poziciju tako što će praviti paktove sa tom vrstom ekstremizma. Čak je i Jašarević među manje krivima za ono što je uradio. Problem je što će oni koji su mu punili glavu glupostima i dali mu pušku proći nekažnjeno, jer se radi o uglednim političarima i verskim vođama - kaže Dragišić.

Član bivšeg Koordinacionog tima za praćenje realizacije plana aktivnosti institucija BiH i entiteta na sprečavanju terorističkog djelovanja Slobodan Radulj smatra da u sadašnjem političkom ambijentu, u kome je RS opredijeljena za borbu protiv terorizma, a FBiH nije, BiH nema snage da se obračuna sa terorizmom.

- BiH očigledno nema ni volje ni snage da se obračuna sa terorizmom koji je proizvod politike i koji će postojati sve dok to odgovara političkim elitama - kaže Radulj.

Ističe da je teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu potvrdio definiciju američkog naučnika Sindi Kombs koja je terorizam opisala kao sintezu rata i pozorišta i dramatizaciju najzabranjenijih vrsta nasilja izvršenih na nevine žrtve pred očima javnosti s ciljem izazivanja straha u političke svrhe.

On kaže da se u Sarajevu godinama stvara plodno tlo za teroriste i terorizam.

- Jedan od primjera tog djelovanja je to što su delegati u nekadašnjem Domu za ljudska prava BiH od Savjeta ministara BiH 2002. godine zahtijevali da se mudžahedinima kojima je oduzeto državljanstvo BiH angažuju advokati i da se svakom od podnosilaca prijava isplati po 5.000 maraka na ime naknade nematerijalne štete - rekao je Radulj.

Dodaje i da je ukidanje Koordinacionog tima za praćenje terorističkih aktivnosti, pod optužbama da krši ljudska prava, iskorišćeno za prenos nadležnosti sa RS na nivo BiH.

- Umjesto Koordinacionog tima formirane su Obavještajno- bezbjednosna agencija, Državna agencija za istrage i zaštitu i Ombudsman BiH - kaže Radulj.

Tužilac

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o napadu na američku ambasadu, rekao je za "Glas Srpske" da je istraga veoma aktivna.

- Jedino što mogu da kažem jeste da nije tačno da je Tužilaštvo BiH naredilo pretrese u selu Ošve kod Maglaja i ako je bilo akcije u tom selu, ona nije u vezi sa ovim slučajem - rekao je Čampara.

Sud BiH je u ponedjeljak odredio jednomjesečni pritvor Jašareviću koji je iz bolnice prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu gdje se nalazi pod pojačanim medicinskim nadzorom.

Njegov advokat Senad Dupovac kazao je da je Jašarevićeva supruga puštena na slobodu i da se nalazi na zaštićenoj lokaciji.

Čađo

Ministar policije RS Stanislav Čađo ukazao je na nedostatak saradnje sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i istakao da MUP RS snažnijim angažmanom pokušava da nadoknadi hendikep u pogledu dobijanja informacija o terorizmu.

- Nedostaje nam saradnja sa nekim bezbjednosnim agencijama koje imaju čak i ekskluzivitet bavljenja određenim pitanjima kao što je terorizam - rekao je Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana