Тијела Срба убијених у Сарајеву бачена у Радачу

Горан Маунага
Тијела Срба убијених у Сарајеву бачена у Радачу

Источно Сарајево - У јами Радача код Мостара налазе се и тијела Срба убијених током рата у сарајевским насељима Пофалићи, Велешићи, Бућа поток и Бољаков поток, која су у њу бачена 2009. године.

Изјавио је то предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић и истакао да постоје свједоци који су били присутни када су тијела Срба из Сарајева 2009. године натоварена на камион и превезена у Мостар.

- Та тијела била су закопана у масовну заједничку гробницу код самачких хотела ГП "Враница", у Хумској улици изнад Мљекаре и Фабрике дувана. Те локације су биле ограђене високом оградом и пуштене да зарасту у коров. Имамо два свједока, од којих је један радио на откопавању и товарењу посмртних остатака убијених Срба. Ровокопач је радио ноћу под рефлекторима, а камиони су одвозили посмртне остатке за Мостар - казао је Мандић.

Подсјетио је да је захтјев за ексхумацију у јами Радача упутио 2008. године тадашњем члану Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милану Богданићу. Трагом те информације, додао је, из те јаме извађени су посмртни остаци три Србина и једног Хрвата.

- Тада је речено да нема више тијела, радови су престали и јама је затворена. Чланови породица несталих који су тамо били рекли су да се није ишло ни до 50 метара дубине, иако је јама двоструко дубља. Након тога су ту довезана и бачена тијела сарајевских Срба и набацани живи креч, бетон, минско-експлозивна средства и смеће - тврди Мандић.

Додао је да се у Радачи налазе и тијела Срба убијених у Мостару, Јабланици, Коњицу, Брадини и долини ријеке Неретве, те тијела Бошњака из те регије која су бачена током рата. Нагласио је да је ријеч искључиво о цивилним жртвама.

- Под притиском породица несталих ексхумација је поново почела 2012. године, али је чекано да се поквари вријеме, након чега је потрага потпуно престала, иако је наставак копања био најављен за прошлу годину - истакао је Мандић.

Додао је да је Радача једна од највећих масовних гробница у БиХ и да ископавање мора да буде обављено до краја.

- Нико још не зна колико је дубока, да ли 100 или 150 метара, а ексхумација је рађена на исти начин као и на Казанима у Сарајеву - површно. Исто тако урађено је и на сарајевској градској депонији Бућа поток - истакао је Мандић.

"Глас Српске" објавио је да се у јами Радача код Мостара налазе посмртни остаци 200 до 300 лица српске и бошњачке националности, убијених током рата, а да њихову ексхумацију опструишу поједини локални моћници.

У Тужилаштву су навели да је тај предмет актуелизован.

- Тужилаштво је 12. новембра формирало предмет у склопу којег су полицијским структурама одмах наређене активности у вези са провјерама локација у околини Мостара за које постоје информације да се на њима налазе посмртни остаци жртава српске националности из протеклог рата - рекао је портпарол Тужилаштва Борис Грубешић.

Гдје је 1.700 Срба?

Милан Мандић је рекао да од Тужилаштва и Суда БиХ и од Хашког трибунала тражи одговоре на питање гдје се налазе тијела убијених 1.700 Срба која породице још траже.

- Јесу ли они колатерална штета? Немогуће је да су нестали и да не могу да буду пронађени. Ради се о опструкцији, али од тражења нећемо одустати, све док не буде пронађено и посљедње тијело - казао је Мандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана