Тегелтија: Можемо се успјешно борити против криминала

Глас Српске
Тегелтија: Можемо се успјешно борити против криминала

Очување независности правосуђа, те брже и ефикасније процесуирање ратних злочина, корупције и организованог криминала приоритети су Милана Тегелтије, новоизабраног предсједника Високог судског и тужилачког вијећа БиХ (ВСТВ).

Тегелтија за Независне новине категорично одбацује оптужбе да је човјек лидера СНСД-а Милорада Додика и грађанима и политичарима поручује да ће правосуђе испунити њихову жељу да се више ради на процесуирању корупције и организованог криминала.

НН: Шта ће све бити Ваши приоритети у раду?

ТЕГЕЛТИЈА: Очување достигнутог нивоа независности правосуђа је основни задатак Високог судског и тужилачког савјета. Подјела власти на извршну, законодавну и судску је од кључне важности за демократизацију друштва. У демократском друштву нема простора за причање о превише независности правосуђа. Остали приоритети су ефикасност и смањивање броја предмета. Радићемо на убрзању процесуирања ратних злочина и убрзању и ефикасности процесуирања корупције и организованог криминала. Унаприједићемо у ВСТС процес избора и именовања судија и тужилаца у циљу његове максималне објективизације како бисмо добили најбоље кандидате на позицијама за које расписујемо конкурсе.

НН: Хоћете ли Ви бити независни? Питам због медијских навода да сте "човјек Милорада Додика"?

ТЕГЕЛТИЈА: Ти медијски наводи нису само тврдња о упитности моје независности. Та тврдња је деградација свих судија из 30 судова у РС који су гласали за мене, а њих је већина. То је деградација и свих судија и чланова ВСТС, који су по дефиницији најауторитативнији чланови правосудне заједнице, а гласали су за мене, а таквих је већина. Према томе, ако се говори о питању моје независности, говори се о питању независности цијелог судства. Нема говора да сам Додиков или било чији човјек и да сам овдје дошао по било чијем налогу јер би то по садашњим прописима било немогуће извести.

НН: Изјавили сте да ће судије и тужиоци имати Вашу снажну подршку да се прихвате озбиљног посла у борби против корупције и криминала. Зар досад нису имали довољну подршку?

ТЕГЕЛТИЈА: Та ће подршка бити јача и усмјеренија. У мору активности које проводи ВСТС, борба против организованог криминала и корупције је била само једна од њих, а тежиште је стављено на процесуирање ратних злочина. Ми ћемо, упоредо са ратним злочинима, ставити фокус на предмете организованог криминала и корупције, што подразумијева јачање потенцијала правосудних институција како би се ефикасније могле носити с тим проблемом.

НН: Шта значи Ваше обећање да ћете урадити све да политичари убудуће мање причају о правосуђу?

ТЕГЕЛТИЈА: Правосуђе ће, под вођством ВСТС-а, учинити све да сузи простор за критике о процесуирању ратних злочина, корупције и организованог криминала. Добронамјерни и поштени политичари због наших резултата имаће мање разлога да нас критикују. Они непоштени и недобронамјерни политичари неће бити у прилици да било кога критикују, јер ће, ако постоји разлог, законски основ и доказ они "завршити" тамо гдје им је мјесто. Пошто су политичари често причали о потреби већег ангажмана правосуђа у борби против корупције, мислим да ће им у времену које долази та жеља бити остварена.

НН: Сматрате ли добрим садашњи начин избора судија и тужилаца путем ВСТВ-а и како гледате на приједлоге да се парламенти директно укључе у избор?

ТЕГЕЛТИЈА: И у постојећем систему, који обезбјеђује независност избора носилаца правосудних функција, спекулише се питањима ко је чији човјек. Замислите шта би било у земљи каква је БиХ да то раде парламенти?! У оваквој земљи је врло контрапродуктивно судије и тужиоце извести изван постојећег начина избора.

НН: Шта мислите о приједлогу да убудуће ВСТВ оцјењује све судије и тужиоце, укључујући и предсједника Суда БиХ, што досад није било могуће?

ТЕГЕЛТИЈА: Мој став је да сви носиоци правосудних функција, без обзира на којем су нивоу и на којој су функцији, морају бити оцијењени за свој рад и ту не смије нико бити изузетак. Основно мјерило вашег рада је оцјена. Оцјена рада је усвојена и као критериј напредовања судија и тужилаца у њиховој каријери, па чак и за руководиоце институција. Не треба дозволити да било ко у правосудној структури не буде оцјењиван и сматрам да оцјењивање треба вршити ВСТС.

НН: Када правосуђе БиХ може ријешити проблем старих судских предмета?

ТЕГЕЛТИЈА: Правосуђе у БиХ је, у погледу ефикасности, учинило значајан резултат. Прошле године је годину завршило са 455.000 неријешених предмета, који нису комуналне природе, а примило је око 520.000 нових. То значи да је заостатак правосуђа већ сад мањи од једногодишњег прилива нових предмета.

Ратни злочини су баласт који оптерећује правосуђе БиХ. Подузећемо све да то брже рјешавамо. Разговарао сам с главним тужиоцима тужилаштава БиХ, РС, ФБиХ и Брчко дистрикта да би се учинили максимални напори на испуњавању свих задатака из Државне стратегије за процесуирање ратних злочина. Чињеница је да они неће бити испуњени у року и да нисмо учинили довољно. Зато морамо урадити што више да се предмети што прије заврше. Добио сам податак да је Тужилаштво БиХ од почетка ове године до данас подигло 19 оптужница за ратне злочине, а цијеле прошле године 23 оптужнице. Главни тужилац Тужилаштва БиХ очекује да ће до краја године бити подигнуто минимално 50 оптужница за ратне злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана