Свједочења држављана БиХ из Берлина и Цириха: Вече крви и страве, ујутро мук и пустош

М. Миљић, Д. Стоканић
Свједочења држављана БиХ из Берлина и Цириха: Вече крви и страве, ујутро мук и пустош

Берлин, Цирих - Људи леже на поду, непокретни, крв... Камион је косио све људе који су били тамо… Још се тресем и не могу се ријешити тих слика, причала је у даху Мостарка Лана Шеховић.

Она се са вјереником и родитељима затекла на Божићном вашару у Берлину на који је улетио терориста са камионом и усмртио 12 људи.

- Стајали смо на једном штанду. У трену само чујем гласан звук, окрећем се… Видим огроман камион, људе на поду, не видим маму... Повријеђени, понегдје крв... Тату је неко од људи повукао на под. Маму је сила камиона који је прошао 20 центиметара од ње натјерала да се сагне. Кад сам видјела да су они добро, мама и ја смо потрчале према цури поред нас... Лежала је на поду, непокретна - прича Шеховићева.

Дан након напада улице Берлина биле су потпуно пусте, а Бањалучанка Бојана Ченић-Мајн, која је политички сарадник у Социјалдемократској партији у Берлину гдје годинама живи, каже за "Глас Српске" да Божићни вашар на којем се десио напад углавном посјећују туристи.

- Јутро након напада ишла сам на посао и у возу се налазио тек понеки путник. Исту слику затекла сам и у библиотеци гдје се претходних дана тражила столица више. Специјални божићни маркети су затворени и испред њих су постављене ограде. На лицима малобројних пролазника страх и више него примјетан и сви се са страхом осврћу око себе - рекла је Ченић-Мајн и додала да је улицама више полицајаца него грађана.

Душан С. који живи недалеко од Берлина истиче да међу становницима влада паника.

- Мој друг је, на срећу, за длаку избјегао трагедију. Он је са супругом и дјететом само десет минута прије него што се десио напад прошао поред пијаце - навео је Душан и додао да су грађани упозоравани да би могло доћи до напада, али да нико у то није вјеровао.

Ништа мање напети нису ни становници Цириха гдје су тројица мушкараца рањена током пуцњаве у џамији. Вук Стоканић који од малих ногу са породицом живи у Цириху каже да не зна да се овакво нешто догодило у Швајцарској.

- Колеге на послу су уплашене. Сви само о томе причају. Нико не може да вјерује шта се дешава - рекао је Стоканић.

У Амбасади БиХ у Берлину рекли су да им се нико од грађана БиХ није обраћао за помоћ након терористичког напада.

Амбасаде

Безбједносне мјере око амбасада и резиденција Турске, Русије и Њемачке у Сарајеву појачане су након терористичког напада.

- Све информације до којих долазимо размјењујемо са осталим агенцијама и у складу с тим правићемо процјену о томе колико ћемо бити присутни код тих амбасада - рекао је директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана