Суд мора да спријечи безакоње са пописом

Жељка Домазет
Суд мора да спријечи безакоње са пописом

Сарајево - Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и лидер СДС-а Младен Босић поднио је јуче апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности и законитости одлуке о методологији за обраду података пописа становништва коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића.

Јукић је без сагласности представника РС донио одлуку о програму обраде података пописа којом је предвиђено да око 196.000 људи из спорних пописница буду третирани као стални становници БиХ, иако годинама живе у иностранству.

У апелацији је од суда затражено доношење привремене мјере којом би била суспендована примјена спорне одлуке и одгођено објављивање резултата пописа. Потпредсједник СДС-а Александра Пандуревић рекла је да је апелација утемељена.

- У њој је наведено да су једностраном Јукићевом одлуком прекршени Устав БиХ и Европска конвенција за људска права. Јукић је прекршио законе о попису становништва и статистици БиХ и одлуку о оснивању Агенције за статистику чиме је апсолутно нарушио владавину права - рекла је Пандуревићева очекујући да ће Уставни суд реаговати брзо.

Савез за промјене је затражио и да буде одржана хитна сједница оба дома Парламента БиХ и да објављивање резултата пописа буде пролонгирано до 30. новембра. Пандуревићева каже да се то не коси са најавом Агенције за статистику БиХ да ће данас објавити резултате.

- Јукић не може објавити потпуне податке. Објавиће парцијалне резултате чиме крши закон. Продужењем рока се може промијенити методологија и да подаци буду објављени у складу са законом. Не знам да ли је Јукић свјестан тога у какве је проблеме увукао ову земљу. Биће одговоран за све што објави након 1. јула, а након тог датума Тужилаштво БиХ ће заиста имати аргументе да га позове и процесуира - рекла је Пандуревићева.

Упозорила је да БиХ веома лако може доћи у ситуацију да Евростат не призна резултате пописа.

- Ова међународна институција признаје резултате пописа гдје је грешка мања од пет одсто, а незванично се говори да је она у БиХ 11,6 одсто - истакла је Пандуревићева.

У Уставном суду БиХ су рекли да су примили Босићев захтјев.

- Сљедећа сједница на којој би такви захтјеви могли бити разматрани заказана је за крај септембра. Подносилац је тражио и да буде донесена привремена мјера. Када ће Уставни суд бити у могућности да о томе одлучи не могу рећи, осим да је то по својој природи предмет о којем се хитно одлучује - рекао је регистар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић упозорила је да приликом обраде за већи дио података није рађена екстерна валидација, што предвиђа Закон о попису.

- Ми смо у финалном извјештају издвојили и образложили своје ставове у вези са том активношћу из чега је јасно да ни у овом случају не постоји сагласност. О томе смо обавијестили и Јукића и предсједавајућег Међународне посматрачке операције (ИМО) Питера Еверерса, па остаје да се види како ће они све окарактерисати у свом финалном извјештају који треба да да оцјену читавог пописа - истакла је Чичковићева.

Она је казала да су због пропуста у обради директно у питање доведени тачност и квалитет података чиме ће њихова међународна упоредивост бити под знаком питања.

- Јасно је да БиХ данас неће добити тачан број становника. То значи да неће добити ни тачне податке из области демографије, образовања, економских активности, пољопривреде и грађевинарства - упозорила је Чичковићева наводећи да Завод за статистику РС неће објавити резултате пописа по непризнатом програму обраде података.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић рекао је да је струка пала на кољена под притиском политике и да су резултати пописа лажни и неупотребљиви.

У Агенцији за статистику БиХ поручили су да ће у складу са Законом о попису данас бити презентовани и објављени коначни резултати пописа који су легални. Сутра ће податке за Федерацију представити Завод за статистику ФБиХ.

Бошњачки вето

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС одлучио је јуче да покрене процедуру заштите виталног националног интереса у вези са закључцима Народне скупштине РС који се тичу пописа становништва јер су објављени у "Службеном гласнику РС" прије проласка процедуре у Вијећу народа.

- Кад је циркус у Скупштини наравно да смо онда, да буде циркус већи и ми покренули витални национални интерес - казао је предсједавајући Клуба Бошњака Мујо Хаџиомеровић.

Генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић осудио је Хаџиомеровићеву изјаву којом је парламент упоредио са циркусом.

- Испоштована је уставна процедура тиме што су закључци достављени Вијећу народа у Уставом прописаном року, иако су послије тога достављени "Службеном гласнику" на објаву. Због специфичне ситуације и јединства свих политичких странака које имају сједиште у РС у овој ситуацији одлучено је да се тако поступи. Ријеч је о актима политичке природе у чији меритум Уставни суд РС није никада улазио нити је оцјењивао повреду виталног националног интереса - каже Аћић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана