Штрбац Хрватска у миру наставља етничко чишћење Срба

Срна
Штрбац Хрватска у миру наставља етничко чишћење Срба

Београд - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да посљедњи напад на Србина Душана Дедоевића у селу Смртићи, код Окучана доказује да Хрватска нападима и различитим притисцима жели да спријечи сваки повратак и останак Срба на том простору, те заокружи етничко чишћење Срба.

Он је Срни рекао да ово, према информацијама "Веритаса", није први напад на Дедоевића, али да он раније нападе и провокације није пријављивао полицији у Окучанима, јер је знао да нико од одговорних неће реаговати.

"Дедоевићу су прошле године, док му је мајка лежала на самртничкој постељи, слупали аутомобил. У поштанско сандуче му је убачена црна застава са мртвачком главом. Почетком децембра напали су га оштрим предметом и онесвијестили. Нападаче није видио јер су га претходно испрскали бибер-спрејом. Он претпоставља да се иза свега крију они који су му нелегално и преваром одузели имовину", рекао је Штрбац.

Он је упозорио да Дедоевићев случај, нажалост, није усамљен међу Србима у Хрватској и да они живе у атмосфери сталног страха, провокација и притисака.

"Српско национално вијеће је прошле године регистровало око 180 напада на Србе у Хрватској. Сви знају да се пријављује тек сваки трећи-четврти случај, јер нападнути не вјерују да ће њихови нападачи бити откривени и процесуирани", рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, напади на Србе у миру наставак су етничког чишћења Хрватске.

"У Смртићима, гдје је породична кућа Дедоевића, према попису из деведесетих, живјело је 486 становника, а од тога 457 Срба. Данас у том селу живи само двадесетак Срба, а најмлађи има 56 година. Дјеце, а самим тим ни будућности за Србе, тамо нема", рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је у Смртићима током рата страдало 19 лица, од чега је током акције "Бљесак" убијено њих 16.

"То село је потпуно етнички очишћено, а оно мало Срба што их је преостало живи у атмосфери страха. Нажалост, слика Смртића је слика српских мјеста и насеља у Хрватској данас", рекао је Штрбац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана