Стари ривали у трци за “Љубију”

Ведрана Кулага
Стари ривали у трци за “Љубију”

Бањалука - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске понудиће на посебној аукцији на берзи 17. децембра државни капитал у Рудницима жељезне руде (РЖР) “Љубија”, а у лов на акције, чија је почетна цијена 69,02 милиона марака, највјероватније ће стари ривали.

У трку за понуђене акције могли би израелска компанија “Израели инвестмент груп” и свјетски позната компанија “Арселор Митал” са којом РЖР “Љубија” има заједничко предузеће у Приједору “Арселор Митал”.

Одлуку о продаји пакета акција у приједорском руднику на Бањалучкој берзи донијела је управа ИРБ-а 2. новембра, а она је објављена јуче на њиховој интернет страници.

Номинална вриједност пакета акција који је понуђен на продају износи 33 милиона КМ, односно једну КМ по акцији. Одлуком о продаји дефинисано је да је почетна цијена 2,0912 КМ по акцији, односно да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона КМ.

Директор израелске компаније Евгениј Зотов изјавио је да ће компанија учествовати на аукцији, додавши да компанија има исте планове које је презентовала и приликом претходних покушаја приватизације државног капитала у том предузећу.

- Намјеравамо да уложимо најмање 30 милиона евра у развој рударске производње у Љубији и Томашици - казао је Зотов.

У “Арселор Миталу”, који је и раније достављао понуду за тај пакет акција, кажу да чекају став из централе у Лондону, а до закључења овог броја “Гласа Српске” нисмо добили одговор на питање када тај став и очекују.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић изјавио је да је циљ Владе РС, која је у октобру дала сагласност ИРБ-у за продају акција на берзи, да допринесе оживљавању рударске производње на подручју Приједора.

- То нам је стратешки интерес и немамо другог пута да бисмо до тог циља дошли осим приватизације државног капитала кроз коју желимо да подстакнемо ново инвестирање у “Љубију”. Тиме ће доћи до економског раста у приједорској регији и повећања активности “Жељезница РС”, којима Влада жели да помогне да буду стабилно предузеће и да боље послују - рекао је Ђокић за Срну.

Посљедњи покушај продаје капитала у “Љубији” пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина РС није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе РС о продаји 64,99 одсто акција основног капитала методом непосредног одабира купца. Израелска компанија је нудила 92 милиона КМ, а иако је та понуда за скоро 30 милиона била већа од износа који је био спреман да плати “Арселор” то није прошло. Кључним се испоставило противљење ДНС-а, који се није придружио партнерима из СНСД-а и СП-а, а то је изазвало одређене несугласице унутар њихових редова.

Влада РС је крајем прошле године скинула РЖР “Љубија” са листе стратешких предузећа, чиме је омогућила приватизацију државног капитала у овом руднику без сагласности Народне скупштине РС.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, кадар ДНС-а, јуче није одговарао на телефонске позиве, а поводом продаје акција бурно је поново реаговала Конфедерација синдиката РС, чији су представници и раније захтијевали разговоре са врхом РС и челницима Приједора, поручивши да су забринути за егзистенцију радника.

- Радници “Митала” се боје за своја радна мјеста, не знају у којем правцу иде приватизација. Није спорно да неко копа руду, али се бојимо услова који су предвиђени, јер се може десити да се јави и неко то није радио - казао је за “Глас Српске” потпредсједник Конфедерације синдиката Обрад Белензада, који је додао да ће и даље тражити разговоре са одговорнима у Српској.

Услови

Право учешћа на аукцији имају сва заинтересована лица која морају задовољити одређене критеријуме који подразумијевају да потенцијални купац мора обављати рударску дјелатност и да има остварен годишњи промет од најмање 100 милиона у 2016. и 2017. години.

- Државни органи, организације и предузећа из БиХ у којима је државни капитал већи од 25 процената укупног капитала, као и домаћа физичка и правна лица која нису измирила пореске обавезе, не могу бити купци у поступку ове продаје - наведено је у одлуци ИРБ-а, у којој је назначено да сва лица која су заинтересована за учешће на аукцији документацију морају доставити најкасније до 3. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана