Случај Виктор Бубањ: Ново суђење Авдовићу и Винтили

Срна
Случај Виктор Бубањ: Ново суђење Авдовићу и Винтили

Сарајево - Суђење Рамизу Авдовићу и Јулиан-Николају Винтили за ратне злочине над српским цивилима почињене у касарни "Виктор Бубањ" и на петом спрату Централног затвора у Сарајеву биће обновљено због промјене у саставу Судског вијећа.

"Судија Љубомир Китић који је радио у Вијећу болестан је и нови члан Вијећа је Халил Лагумџија. Без обзира што смо дошли готово до краја, мораћемо главни претрес почети изнова", рекла је предсједавајућа Судског вијећа Жељка Маренић.

На питање Маренићеве да ли су стране сагласне да се користе већ изведени докази, тужилац Џевад Мурадбеговић рекао је да је сагласан, док је Одбрана дала приједлог за одржавање статусне конференције, преноси Бирн.

"Мислим да у овој ситуацији треба унијети зрнце памети. Предлажем да се одржи статусна конференција на којој ће одбрана указати новом судији на шта треба обратити пажњу и шта је то што је одбрани важно. На тај начин ћемо сублимирати доказе, јер од уваженог судије не можемо очекивати да се за 15 минута уведе у доказе", рекао је Владо Адамовић, бранилац оптуженог Винтиле.

Статусна конференција заказана је за 14. октобар.

Суђење у овом предмету почело је у марту 2012. Године.

Тужилаштво БиХ сматра да су српски цивили који су били затворени у касарни "Виктор Бубањ" и на петом спрату Централног затвора у Сарајеву били изложени патњи и мучењу, те одвођени на присилни рад.

Авдовић је према оптужници био командир страже на петом спрату Централног затвора у Сарајеву и у бившој касарни "Виктор Бубањ", а Винтила кувар и стражар у некадашњој касарни.

На питање Маренићеве о мјерама забране, Тужилаштво је затражило продужење мјера забране јер се "околности нису промијениле", док је Мирза Ковач, бранилац Рамиза Авдовића, рекао да "мјере забране немају смисла јер се налазе на крају суђења".

Адвокат Адемовић рекао је да се "стално копирају образложења о мјерама забране". "Сматрам да се, након што се људи већ три године редовно појављују на суђењу, не морају више јављати полицији. Узмите им пасоше, али укините јављање. Само им правите трошкове", образложио је Адамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана