Савјет министара утврдио мишљење о Закону о спречавању сукоба интереса

Срна
Савјет министара утврдио мишљење о Закону о спречавању сукоба интереса

Сарахеви - Савјет министара утврдио је на сједници одржаној у петак у Сарајеву мишљење о Приједлогу закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, који је предложило осам посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Из Савјета министара саопштено је да према мишљењу Министарства правде доношење овог закона треба посматрати у свјетлу ГРЕКО препорука, па би у том правцу комисија за одлучивање о сукобу интереса требало да буде оперативно самостална и независна.

У предложеном закону дефинисано је да комисију успоставља Парламентарна скупштина БиХ, која у буџету обезбјеђује и средства за њен рад.

У мишљењу се предлаже да се правно прецизира статус комисије за одлучивање о сукобу интереса и њене канцеларије, те да се њихово оснивање усклади са Законом о управи, да би се у пуном капацитету обезбиједило функционисање ових тијела.

На приједлог Министарства иностраних послова БиХ, Савјет министара усвојио је информацију Сталне делегације БиХ у оквиру Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ - БиХ у вези са трећим састанком овог тијела који је планиран за другу половину јуна ове године.

Савјет министара упознат је о извјештају Министарства иностраних послова БиХ са координацијских састанака за Самит ЕУ - западни Балкан у Софији на којима су учествовали представници надлежних институција БиХ.

У извјештају је наглашен значај Самита у Софији који ће поред европске перспективе регије бити посвећен и јачању веза између људи унутар региона западног Балкана реализацијом пројеката и мјера из "Агенде повезаности".

Надлежне институције БиХ настављају започете активности на спровођењу више од 20 приоритетних мјера, чиме би се остварио очекивани напредак до Самита у Софији.

Савјет министара усвојио је извјештај о реализацији Споразума о грант средствима за развојне циљеве између Владе САД и Савјета министара о утрошку грант средстава за период од јануара до децембра 2017. године.

Споразум, којим је Влада САД посредством УСАИД-а обезбиједила грант вриједан 1.750.000 долара, има за циљ функционалније и одговорније институције и актере који раде у интересу грађана.

Од тих средстава 750.000 долара намијењено је јачању Агенције за равноправност полова при Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Савјет министара на приједлог Министарства за људска права и избјеглице усвојио је Програм обиљежавања значајних датума из области људских права у БиХ за 2018. годину.

Програм садржи 55 догађаја из области људских права које ће надлежне институције БиХ у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице обиљежити на пригодан начин и у складу с могућностима у оквиру планираних буџетских средстава.

Министарства БиХ, институције и тијела Савјета министара реализовали су 657 од укупно донесених 765 закључака, док је 108 закључака још у фази реализације, наводи се у Прегледу реализације закључака Генералног секретаријата Савјета министара БиХ донесених у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2017. године, који је размотрен на сједници.

Прегледом је обухваћено 39 институција. Генерални секретаријат Савјета министара упутиће ургенцију министарствима и другим институцијама које нису у цијелости реализовале закључке да их без даљег одгађања у цијелости спроведу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана